poniedziałek, 25 września 2017

OLEJ KOKOSOWY- POROST WŁOSÓW NAWILŻANIE/ POROST RZĘS


Cześć!
Dziś chciałabym opowiedzieć wam o moim ulubieńcu, a mianowicie o oleju kokosowym, o jego zastosowaniach i o tym jak odróżnić olej neierafinowany od rafinowanefo.

Jak odróżnić olej rafinowany od nierafinowanego?
• Etykieta- To pierwsza droga do znalezienia takiej informacji. Olej nierafinowany często znajdziecie pod nazwą ''tłoczony na zimno''. Jeś
• Zapach- Olej rafinowany jest pozbawiony zapachu podczas gdy ten nierafinowany przepięknie pachnie kokosem!
• Konsystencja- Z reguły oba olejki mają stała konsystencję, która pod wpływem ciepła zamienia się w płynną. Jednak olej rafinowany jest bardziej twardy i ciężej się go nabiera (mowa o stałej konsystencji)
• Cena: Nierafnowany często jest droższy niż rafinowany a to wszystko przez różnicę w działaniu.

Jaka jest różnica w działaniu ?

Działanie- Olej nierafinowany jest tłoczony na zimno poprzez co zachowuje swoje właściwości. Olej rafinowany jest tłoczony na gorąco i przez ro traci większość swoich dobroczynnych właściwości. Jaka jest różnica w produkcji tych olejków?Rafinowany produkuje się w wysokich temperaturach i często przy użyciu chemicznych rozpuszczalników, a nierafinowany przy niskich temperaturach.

Jaka jest różnica we właściwościach tych olejków? Olej rafinowany podczas produkcji w wysokich temperaturach traci sporo wartości. Olej nierafinowany ma ich ponoć około 80% więcej.

A teraz przejdźmy do tego dlaczego warto mieć w swojej kuchni olej kokosowy. Na czym polega jego magia? Są tacy śmiałkowie którzy wyrzucili wszystkie kosmetyki aby zastąpić je olejem kokosowym! Sprawdźmy w jakich sytuacjach może się nam on przydać.

Olej kokosowy w kuchni- Olej kokosowy ma wyższą temperaturę spalania niż oliwa z oliwek, zawiera sporo tłuszczów nasyconych które wbrew pozorom są dobre dla naszego organizmu. W dodatku potrawy przygotowywane przy jego użyciu pięknie pachną kokosem.

Balsam do ciała- Nakładany zamiast balsamu do ciała, odżywia i nawilża skórę pozostawiając ją miękką i pachnącą.

Demakijaż oczu- Olej kokosowy zmywa nawet wodoodporną maskarę bez potrzeby tarcia. Świetnie się sprawdzi dla posiadaczek wrażliwej skóry wokół oczu. Zmywa makijaż jednocześnie pielęgnując nasze rzęsy i skórę wokół oczu.

Pielęgnacja rzęs- Nakładany każdej nocy na rzęsy przyspiesza ich porost oraz sprawia że są bardziej błyszczące i piękniejsze!

Olejek do twarzy-Wiele osób używa go zamiast kremów do twarzy ponieważ ma on wiele właściwości odżywczych. Pozostawia skórę gładką i nawilżoną.

Olejek do włosów- Nakładany na włosy przed myciem daje lepszy efekt niż niejedna maseczka. Najlepiej nałożyć go na około 20minut przed myciem włosów bądź na całą noc. Po upływie odpowiedniego czasu myjemy włosy szamponem i nie ma potrzeby nakładania już maseczki. Włosy są mięśiste, nawilżone, gładkie w dotyku i błyszczące a w dodatku odżywiamy je od wewnątrz! Warto wiedzieć iż włosy wysokoporowate mogą się z nim nie polubić i przy takich włosach może dawać efekt puszenia. Dla posiadaczek włosów niskoporowatych sprawdza się świetnie.

Przyspiesza porost włosów- Nakładany na skórę głowy na 30 minut przed myciem włosów (lub więcej) pobudza cebulki i przyspiesza porost włosów

Mycie twarzy- Wspaniale sprawdza się jako substancja do pierwszego mycia twarzy. Tworzy na skórze delikatną i przyjemną powłoczkę która chroni skórę przed podrażnieniami związanymi z kolejnym myciem preparatem z mocniejszymi składnikami oczyszczającymi. Sprawdza się równie dobrze do metody oczyszczania twarzy OCM.
Wspomaga odchudzanie i reguluje metabolizm

Zęby-Niektórzy używają go zamiast pasty do zębów bo ponoć ma on działania wybielające.
Pomaga w walce z łupieżem- Tak jak w przypadku punktu nr.7 nakładamy go na skórę głowy na 30 minut. Już po kilku użyciach możemy zauważyć jak łupież znika z naszej skóry głowy!

Dłonie i stopy- Świetnie sprawdza się u posiadaczek suchej skóry dłoni i stóp.

Olej kokosowy ma dużo więcej niż tych 12 zastosowań, ale mam nadzieję że to właśnie ta dwunastka was przekona do jego użycia. A może już go znacie? Lubicie olej kokosowy?:)

1 komentarz:

  1. Bardzo lubie olej kokosowy choc ograniczam go do wlosiw. Powszechnym jednak błędem jest twierdzenie: olej rafinowany = tloczony na gorąco. To dwa osobne procesy i nawet rafinowane oleje moga być tloczone na zimno. ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Jeśli nie odpowiem w ciągu 3 dni, proszę wysyłać pytania na e-mail : kingablog@o2.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...