wtorek, 29 maja 2012

Moje włosowe inspiracje - (włosy) BLOGEREK :) + zmieniłam zdj. Głowne :)

Dziś moje włosowe inspiracje :) Jednak tylko i wyłącznie będą to włosy blogerek :)
Nie będę wstawiać zdj. aktorek ponieważ  efekt photoshopa też mogę uzyskać przerabiając zdjęcia :)
Dlaczego zamieszczam zdjęcia akurat tych blogerek ? Ponieważ po pierwsze - długość do jakiej dążę (czyli do pasa), a po drugie ich stan czyli zadbane długie i piękne włosy.
Więc zapraszam do obejrzenia włosów blogerek , które mnie motywuja , a czasami nawet popadam przez nie w kompleksy hehe :D Kolejność jest przypadkowa :) aaa i zmieniłam zdj. główne na takie które bardziej odpowiada tematyce mojego bloga :)

Eve



Włosy Eve są obłędne - lśniące , długie i takie gęste ajjj ! Czyli moja miłość od pierwszego wejrzenia :D












Dark lady




Tutaj piękna objętość ! , gęstość :)















Beauty wizaż


a tu ? gęste kręciołki i to jak zadbane ! Sama mam kręcone i wiem jak ciężko jest o to by były w takim własnie stanie ;)













Yesiwantyouback



Tuu  piękne długie gęste włosy no uwielbiam :)Awen


I tu znów się powtórzę - długość i gęstość :)

















Jest jeszcze wiele osób , których włosy powalają mnie na kolana jednak gdybam chciała wymienić wszystkie to łooo :) A jakie są wasze włosowe inspiracje ? Ulubione ''włosowe'' hehe blogerki ? ;>

poniedziałek, 28 maja 2012

Czy Zimna woda może być zbawienna dla twarzy ?





Piękna mleczna cera naszych sąsiadek z północy to zasługa temperatury! Skandynawskie kobiety spryskują twarz lodowatą wodą 15-20 razy dziennie! Taki prysznic pobudza krążenie i odnowę skóry bez konieczności wykonywania wysuszających peelingów, a ponadto redukuje zaczerwienienia, opuchliznę i utrzymuje buzię w młodości.


Co wy na taki sposób pielęgacji ? Jesteście za czy raczej przeciw ? ;>
+zapraszam do dyskusji na ten temat :)
Hmm dla  mnie 15-20 razy to za dużo , ale kilka razy dziennie np[. przez lato czemu nie :) Myślę , że na wakacje spróbuję :)


Przepraszam za moją nie obecość , niestety brak czasu robi swoje. 1 czerwca a pewno ukaże się aktualizacja włosów i oczywiście tabelka z tym jak je pielęgnowałam. Przyznam szczerze , że pod koniec miesiąca dostałam lenia strasznego i je zaniedbałam :(

czwartek, 24 maja 2012

Dabur Amla- recenzja olejku

Dziś serwuję wam recenzję olejku Dabur Amla :)

                                                                   DABUR AMLA                                                                    


                                                                OD PRODUCENTA :                                                               


Olejek Amla zawiera wyciąg z owoców amla (amalaki - agrestu indyjskiego), sprawia, że włosy stają się po nim są sprężyste, zdrowe, błyszczące. Będziesz mieć wrażenie, że włosy są odżywione od środka i mieć poczucie lepszej pielęgnacji. Amla ma świeży, orientalny zapach, jest sekretem pięknych włosów kobiet z Indii.

OLEJEK DABUR AMLA PRZEZNACZONY JEST DLA WŁOSÓW OD CIEMNEGO BLONDU PO CZARNE.
Jak używać:

* W celu osiągnięcia najlepszych rezultatów wmasuj 1 do 2 łyżeczek olejku w skórę głowy oraz włosy i odczekaj pewien czas (idealnie ok. 1 godziny ale można również pozostawić olejek we włosach na cała noc a głowę umyć rano)
* Następnie użyj dobrego szamponu takiego jak na przykład Shikakai. Wmasuj delikatnie szampon we włosy oraz skórę głowy następnie spłucz dokładnie
* Najlepsze rezultaty osiągniesz używając olejek 3 razy w tygodniu


                                                                         SKŁAD                                                                                                                                        

Light liquid paraffin, RBD Canola Oil, RBD  Palm olein oil , Perfume, Amla Extract, TBHQ, C.I. 47000, C.I. 61565, C.I. 26100.

lekki olej parafinowy , olej pochodzący z nasion rośliny Brassica napus lub Brassica campestris ,olej palmowy , substancje zapachowe , extrakt z amli (...)
                                                                                                                                                                            




                                                                    MOJA OPINIA                                                                     

                                                                           Zapach                                                                                           
Zapach jest nietypowy. Mi osobiście przypomina zapach kwiatków z cmentarza. Idzie się przyzwyczaić.

                                                                       Konsystencja                                                                          

Konsystencja oleista. Kolor- zielony 

                                                                               Skład                                                                                                 
Mnie jakoś skład nie zaskoczył. Hm parafina na początku w składze a extrakt z amli za substancją zapachową czyli prawie go nie ma :(

                                                                            Działanie                                                                          

Używam go 3 razy w tygodniu na minimum godzinę przed myciem ( zawsze dłużej) lub na całą noc.
Do zapachu się przyzwyczaiłam. Czy spełnia obietnice producenta ? 
*Włosy błyszczące - TAK
* Sprężyste - TAK
*odżywione od środka - wydaje mi się , że NIE

Hmm spodziewałam się po nim więcej. Na początku byłam zadowolona jednak ostatnio zauważyłam , że zaczął wysuszać mi włosy :(

Czy kupię ponownie ? Nie , ale to nie znaczy , że u was się nie sprawdzi. 1 powód- chcę przetestować inne oleje . 2 Powód - ten olejek chyba nie jest dla mnie.


A wy używałyście ? Jak u was się sprawdził ? :>




środa, 23 maja 2012

Czosnek i jego zbawienny wpływ na paznokcie + odpowiedz na tag







Pomysł dość nie typowy mają mieszkanki Dominikany - ich piękne, twarde paznokcie to zasługa dobroczynnego działania czosnku. Niegdyś wcierany z olejkiem w płytkę, obecnie jest zwykle siekany i dorzucany do bezbarwnego lakieru - po tygodniu taką emalię aplikuje się na paznokcie. Oprócz fenomenalnego wzrostu, czosnek daje również ochronę przez infekcjami i grzybicami.


Co myślicie na ten temat ? Moja znajoma mieszka za granicą. Dokładnie w Hiszpanii. Tam jest to dość znany i lubiany sposób :) Co myślicie na ten temat ? Ja jak tylko znajdę swoją odżywkę to zrobię sobie taką miksturkę i oczywiście zdam relację :)


                                                                                                                                                                   



Zostałam otagowana przez Kscysko.




zasady:
1. Wskazujemy osobę, która nas otagowała.
2. Zamieszczamy banner i odpowiedzi na pytania
3. Tagujemy kolejne 5 osób :)

1. Czy prowadzisz zdrowy tryb życia?

Myślę , że tak. Zdrowo się odżywiam. Nie palę , nie piję. Regularnie uprawiam sport. Piję dużo wody , często chodzę na spacery :)

2. Ile godzin dziennie śpisz i czy pozwala Ci to na wyspanie się?
 
Hm to zależy. Od poniedziałku do piątku śpię 7-8 godzin. A czy się wysypiam to zależy.
W weekend sypiam o wiele więcej - 10 godzin wzwyż 

3. Czy uważasz, że zdrowo się odżywiasz?

Myślę , że tak

4. Czy jadasz śniadania? 

Tak , nigdy nie wychodzę bez śniadania.

5. Czy spędzasz dużo czasu na świeżym powietrzu?

Zdecydowanie tak.

6. Czy uprawiasz jakieś ćwiczenia fizyczne?

- ćwiczę 4 godziny tygodniowo
- dodatkowo czasami biegam
- oprócz tego 3 razy w tygodniu chodzę na siłownię
- jeżdżę rowerem
- duużo spaceruję

7. Czy starasz się poszerzać swoją wiedzę na temat zdrowia oraz zdrowego stylu życia?

Minimalnie

8. Czy wykonujesz regularnie badania profilaktyczne? 

Tak

9. Twój najbardziej niezdrowy nawyk? 

Zdecydowanie - słodycze hehe

10. Czy po tym "rachunku sumienia" postanowiłaś coś zmienić w kwestii dbania o swoje zdrowie? :)

Hmm myślę , że kwestia mojego dbania o zdrowie jest ok :) Nie chce mi się niczego zmieniać hehe

Taguję :

Wszystkie osoby , które chcą wziąść udział w  tagu

 

wtorek, 22 maja 2012

Recenzja Szamponu BD + wczorajsza maseczka :)

Dzisiaj pokaże wam jak ulepszyłam wosk do włosów , który chciałam wyrzucić :) I tak jak w tytule recenzja szamponu Baby dream :) + dzisiejszy zakup.

                                                        Szampon do włosów Baby dream                                                               






                                                                Od producenta                                                                                           

Delikatnie i dokładnie oczyszcza skórę głowy i pielęgnuje włosy niemowlęcia. Proteiny pszenicy zapobiegają elektryzowaniu się włosów.
Szampon może być także stosowany do codziennej pielęgnacji włosów przez dorosłych. Produkt zawiera rumianek i pantenol. Nie zawiera barwników i konserwantów oraz składników pochodzenia zwierzęcego.

                                                                   Skład & analiza                                                                              

Aqua, Lauryl Glucoside, Cocamidopropyl Betaine, Coco-Glucoside, Glyceryl Oleate, Sodium Lactate, Triticum Vulgare Germ Extract, Panthenol, , Lactic Acid, Chamomilla Recutita Extract, Parfum.

Woda , łagodny detergent (myjący) , łagodny detergent (myjący) , detergent, substancja zmiękczająca/emulgator ,Hydrofilowa substancja nawilżająca,, extrakt z kiełków pszenicy ,substancja aktywna/odżywcza/łagodząca,  , emulgator , kwas mlekowy  , extrakt z  kwiatów rumianku , substancje zapachowe


                                                                 Moja opinia                                                                                      

Zacznę od tego , że postanowiłam zrezygnować z SLS  i SLeS do częstego mycia włosów, więc z tego powodu kupiłam ten szampon.  Natomiast raz w tygodniu myję szamponem z SeLS. Ok więc przejdźmy do rzeczy :

Szampon kupiłam w niskiej cenie 3,99zł. Szampon jest delikatny. Ma żelową konsystencję  i dobrze się pieni. Co do zapachu to też mi się podoba hm moge przyrównać do woni rumianku. Nie wymagałam od niego wiele po prostu szampon ma myć , a do odżywiania są odżywki i maski. Swoją rolę spełnia. Minusik za to , że plącze troszkę włosy jednak to mi nie przeszkadza bo i tak zawsze nakładam jakąś maskę. Zauważyłam , że nie jest jakoś specjalnie wydajny , ale myślę , że za taką cene nie jest tak źle :)

                                                                Podsumowanie                                                                        


 PLUSY :                                            MINUSY :
+ Cena                                                             -wydajność
+dobrze myje                                              
+zapach
+Brak sLS & SLeS

Czy kupię ponownie ? Tak , jednak jeszcze nie teraz
Mam chęć kupic balsam Baby  dream i nim myc włosy , polecacie ? ;>
Znacie jakis fajny delikatny szampon ?

          A teraz kolejna część czyli co zrobiłam z woskiem , który chciałam wyrzucić                       

Jak wiecie wosk do włosów  Henna Treatment Wax   mi nie służył i postanowiłam go odstawić. Jednak wczoraj szkoda mi było go wyrzucić więc wymieszałam z moimi 2 ukochanymi składnikami i efekgt był niesamowity :)

Do pudełeczka wlałam wosk henna treatment wax


Dodałam pół łyżeczki spiruliny 


Wymieszałam i dołożyłam jeszcze trochę wosku


Dodałam 2 krople olejku rozmarynowego


Gotowe !


Tak więc każda maskę możemy ulepszyć :) Ja jestem mega zadowolona a SPIRULINA to moja prawdziwa perełka <3

                                                                    Dzisiejszy zakup                                                                           

ZNOWU ! Znów przez opinie na wizażu i na blogach musiałam coś kupić , ale nie żałuję :) Już od daawna na niego polowałam i w końcu poszłam do zielnika i pani mi go zamówiła. I mam , a mianowicie o to on :



Miałyście ? Jest na prawdę tak dobry ? :)






sobota, 19 maja 2012

Recenzja Toniku+ dzisiejszy zakup

Hej dziewczyny :) Na początku bardzo was przepraszam za nieobecność , ale nawet nie miałam kiedy wejsc na kompa :( Ale już nadrabiam dziś recenzja toniku i dzisiejszy zakup :)
                                                              ZIAJA TONIK OGÓRKOWY                                                                      






                                                               OD PRODUCENTA                                                                             

-Wyciąg z miąższu ogórka , prowitamina B5.
-Łagodnie oczyszcza  naskórek.
-Doskonale nawilża i tonizuje skórę. 
-Wykazuje skuteczne działanie kojące
-Przygotowuje skórę do dalszych zabiegów pielęgnacyjnych
-Nie zawiera alkoholu
-Do cery normalnej , tłustej i mieszanej

                                                              MOJA OPINIA                                                                                

Zapach :                                                  

Zapach ma bardzo przyjemny , moge porównać do świeżego ogórka.

Wydajność :                                           

Tutaj kolejny plus ! Toniku używam rano i wieczorem i mam prawie 2 miesiące.

Cena :                                                    

Około 5zł , czasmi jest za 4zł na promocji w rossmanie
Więc nie jest to dużo jak za taką wydajność.

Działanie:                                               

Ten tonik pozostanie juz przy mnie na dłuugo długo (ma już 2 opakowanie).
+ za wyciąg z miąższu ogórka i prowitaminę B5
+ za to , że łagodnie oczyszcza i nie podrażnia skóry więc jak najbardziej polecam do skóry delikatnej
+ za nawilżenie. Dobrze tonizuje. Nawilżenie jako takie jest więc na prawdę warto
+ za działanie kojące 
+ za to , że przygotowuje skórę do dalszych zabiegów. Moim zdaniem tonik jest niezbędny aby przygotować skórę do dalszych zabiegów :)
+ za to , że nie zawiera alkoholu
+ za cenę
+ za wydajność

A więc jest to tonik bez , którego moja codzienna pielęgnacja twarzy nie istnieje :) Bardzo polecam , jest godny wypróbowania.  Bardzo mi się podoba fakt , że nie zawiera alkoholu.
Po prostu jesteśmy nierozłączni :)

Miałyście ? Jak u was się sprawdził ? ;>

                                                                                                                                                                   

A teraz jeszcze mój dzisiejszy zakup a zatem :



Zawiedziona intensywnie regenerująca do włosów suchych i zniszczonych skusiłam się na tą :)
Mam nadzieję , że się na niej nie zawiodę. Naczytałam się o niej wiele dobrego na wizażu i kupiłam :)


Link do KWC


Miałyście tą maseczkę ? Zadowolone czy przeciwnie ? :D


Uff aż mi ulzyło jak napisałam notkę :) Tak mi jakoś brakowało bloga i was :) Więc teraz mogę się nacieszyć i już nadrabiam wasze blogi :)


                                                                                               Pozdrawiam was cieplutko ;*


Edit : + rozdanko : zapraszam tam :


http://mojzakupoholizm.blogspot.com/2012/05/red-lisptick-rozdaje-kosmetyki-za-darmo.html

A do wygrania :






środa, 16 maja 2012

Olejek kokosowy na włosy i nie tylko

Hej kochane :) Dziś troszkę o olejku kokosowy firmy efavit :)



Ma stałą konsystencję jednak pod wpływem ciepła jest wodnisty :)



Zacznę od jego zalet :
-ma śliczny zapaszek , obłędny kokosowy
-jes mega wydajny olejuję nim co noc twarz co 2 dni włosy i czasami ciało a zosała mi jeszcze większa połowa (używam od 29marca )
-Wspaniały nawilżacz
-nawilża ciało
-jest moim faworytem do olejowania twarzy na noc , rano jest taka mięciutka
-uwielbiam go jako olej do włosów i skóry głowy
- przyspiesza porost :)

O właściwościach możecie poczytać w tym poście

Tak więc jak najbardziej polecam :) Super nawilża i jest świetny na zwalczenie opryszczki :)
Zastosowanie w kosmetyce:
Pielęgnacja włosów, doskonale nawilża, odbudowuje strukturę włosa.
Można stosować zarówno na wilgotne jak i suche włosy, jako maskę (wmasować olej we włosy przed myciem, owinąć folią lub ręcznikiem, trzymać od jednej do kilku godzin, umyć włosy szamponem. W razie problemów ze zmyciem należy nalożyć najpierw nierozcieńczony szampon na włosy, wmasować, a następnie spłukać).
Wnika do wnętrza włosa i nawilża go. Wzmacnia cebulki włosowe, tym samym pomaga powstrzymać wypadanie włosów.
Pomocny w walce z łupieżem.
Można stosować na końcówki włosów aby zapobiegać ich rozdwajaniu (niewielką ilość oleju wmasować w końcówki).
Wyjątkowo polecany do włosów przesuszonych, zniszczonych, z rozdwajającymi się końcówkami.
Pielęgnacja twarzy i ciała.
Doskonały nawilżacz. Polecany do cery suchej, podrażnionej, łuszczącej się. Jak również do tłustej i trądzikowej co jest związane z jego antybakteryjnymi i antyseptycznymi właściwościami.Sprawdza się również w pielęgnacji skóry dojrzałej i uszkodzonej przez promieniowanie słoneczne. Opóźnia powstawanie zmarszczek, przebarwień skórnych. Nanosić go można bezpośrednio na skórę w postaci olejku, balsamu, doskonały do masażu całego ciała. Pomocny w problemach związanych z łuszczycą, egzamach skórnych. Często stosowany na suchą skórę dłoni.


Miałyście ? Jak u was się sprawdził ? ;>
+ Co myślicie o glicerynie do tuningowania masek tylko tej z apteki , czy różni się od tej z ZSK ? ;>
  

poniedziałek, 14 maja 2012

Słownik składów


Dziś słownik składów kosmetycznych , mam nadzieję , że wielu z wam się przyda ;*



                                                                          SKŁADY                                                                              


Acetyl Tyrosine-aminokwas, działanie odżywcze
Achillea millefioum Excrat-wyciąg z krwawnika
Algae Extract (Algae)-algi o działaniu odżywczym i nawilżającym. Poprawiają ukrwienie, przywracają naturalne pH, regulują czynności gruczołów łojowych (bogate źródło: Ca, I ,Br, Fe, Mg, Cu, Zn, Mn i witamin A, B1, B2, B5, B6, B12, E oraz C)
Algin - emulsyfikator, emulgator (otrzymywany z wodorostów)
Alkohol denat-konserwant i rozpuszczalnik wysusza, może podrażniać
Allium Sativum (Garlic) - ekstrakt z czosnku - hamuje rozwój wirusów, bakterii i grzybów, stymuluje wzrost, pomaga zwalczyć łupież, wzmacnia włosy.
Aloe Barbadensis Leaf Extract-ekstrakt z liści aloesu [nawilża, odżywia, łagodzi]
Allantoin - dzięki swym właściwościom regenerującym powoduje przyspieszenie odbudowy naskórka wspomagając swym działaniem odżywcze działanie witaminy F
Alpha-Glucan Olligosaccharide-odżywiają skórę
Alpha-isomethyl ionone-zapach
Amber (Succinum) Extract-ekstrakt bursztynu
Amino Acid Complex (Cysteine, Methionine)-kompleks aminokwasów (cysteina, metionina) bardzo istotne dla włosów, substancja aktywna/odżywcza/łagodząca, przyspiesza odnowę naskórka
Aminobenzoic Acid - kwas para-aminobenzoesowy- wit. H1/B10
Amla extract-amla rewelacyjnie działa na włosy- wzmacnia je i odżywia, przeciwdziała wypadaniu, rozdwajaniu
Ammonium Chloride-działa antystatycznie
Ammonium Lauryl Sulfate-detergent
Amyl Cinnamal-substancja zapachowa
Argania Spinosa-to olej arganowy (nawilża, odżywia)
Arginine-aminokwas, działanie odżywcze
Ascorbyl Palimitate-przeciwutleniacz, pochodna wit. C
Aubrey's Preservative (Citrus Seed Extract, Vitamins A, C and E)- naturalne konserwanty (wyciąg z cytrusów i witaminy)

                                                                                                                                                                  

Bambusoidea (Bamboo Extract) - Wyciąg z drzewa bambusowego, nawilża, daje gładkość
Behenoyl PG-Trimonium Chloride-antystatyk
Behentrimonium Chloride-konserwant, także substancja o działaniu antystatycznym
Behenoyl PG-Trimonium Chloride - antystatyk
Behenyl Alcohol-emolient (działanie nawilżające)
Benzophenone-3-filtr UVA
Benzophenone-4-filtr zatrzymuje i UVA i UVB
Benzyl alcohol-rozpuszczalnik, konserwant,
Benzyl salicylate-filtr przeciwsłoneczny, konserwant i subst. zapachowa w jednym
Bertholletia Excelsa (Brazil) Nut Oil-olej z orzesznicy wyniosłej (orzech brazylijski) odżywia, nawilża, nabłyszcza
Betaine-betaina-antystatyk
BHT(butylohydroksytoluen)-antyoksydant (może podrażniać)
Bisabolol-substancja czynna z rumianku o działaniu przeciwzapalnym i łagodzącym
Bitter Almond Oil-olejek z migdałów
Borago officinalis-ogórecznik lekarski działa łagodząco i przeciwzapalnie
Butylene glycol-składnik odpowiedzialny za utrzymanie wilgoci, pełni również rolę rozpuszczalnika.
Btylparaben-konserwant
Butylphenyl methylpropional-substancja zapachowa, może powodować podrażnienia
Butyrospermum Parkii-masło shea również cenione w pielęgnacji włosów  ponadto stanowi filtr UVB, odżywia, nabłyszcza

                                                                                                                                                                  

C12-15 Alkyl Benzoate-jest to substancja o działaniu konserwującym, ale także nawilżającym, nadaje miękkość i elastyczność
Caffeine-kofeinę, która zwiększa krążenie w skórze, wzmacnia cebulki i może powodować szybszy porost włosów
Calcium Pantothenate-forma występowania wit. B5, odżywia, nawilża, nabłyszcza
Calendula Officinalis Extract-ekstrakt z nagietka
Cameliaa sinensis extract-ekstrakt z zielonej herbaty
Caprylic/Capric Triglyceride-działanie nawilżające
Caprytyl glycol-odżywczy emolient
Carbomer-to składnik o działaniu zagęszczającym (żelującym)
Castor (Ricinus Communis) Oli-olejek rycynowy - nawilża
Cemelina sativa / camelina sativa seed oil-substancja czynna - olej z nasion lnianki siewnej
Ceteareth 20-emulgator
Cetearyl alcochol-to emolient, wygładzacz i zmiękczacz
Cetearyl Octanoate-wosk i emolient (nawilżanie)
Cetrimonium chloride-konserwant lekko emulgujący,działa tez antystatycznie i przeciwdziała rozwojowi organizmów bakteryjnych
Cetyl Alcohol-emolient
Chamomillla recucita flower extract-ekstrakt z rumianku-substancja aktywna/łagodząca/odżywcza
Chitosan Glycolate-to wielocukier o właściwościach łagodzących, przyspieszających gojenie
Chlorhexidine dihydrochloride-konserwant
Cholesterol-zmiękczacz
Chondrus crispus-wyciąg ziołowy, jakiś rodzaj alg
Ci 16255, CI 19140.-barwniki
Ci 17200/Red 33-barwnik
Ci 47005/ yellow 10-barwnik
Ci 14700 / red 4-barwnik
Citrid acid-kwas cytrynowy-naturalny konserwant, regulator pH
Citrus Medica Limonum-cytryna
Cocamide DEA-substancja myjąca
Cocamidopropyl betaine-to łagodny sufraktant (detergent
Coco Glucoside-detergent
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed collagen-to pochodna kolaenu o właściwościach odżywczych
Coconut Fatty Acid Cream Base - kokosowy kwas tłuszczowy
Cocos Nucifera (Coconut Oil)-olejek kokosowy, nabłyszcza, odzywia
Cocos Nucifera (Coconut) Extract-ekstrakt z kokosa j.w.
Cocoyl glutamate-łagodny detergent
Collagen-kolagen- nawilża, odbudowuje
Coltsfoot Extract - podbiał pospolity, zawiera krzemionkę i cysteinę, które są ważnymi aminokwasami, dla skóry i włosów, ma także właściwości nawilżające (stosowany jako emolient)
Cyclodextrin-Dekstryna- zagęszczacz (regulatro lepkości)
Cyclopentasiloxane-silikon (działanie kondycjonujące)
Cystine-cystyna/aminokwas - to substancje odpowiedzialne za odżywienie


                                                                                                                                                                  

D&C Red 17-barwnik
D&C Yellow 11-barwnik
Daucus Carota Sativa (Carrot) Oil-olej z marchwi - odżywianie, nabłyszczanie
Diamond Powder-proszek diamentowy, nabłyszczanie
Diazolidinyl Urea-konserwant
Dicaprylate-glikol pochodzący z kokosa- głównie spełnia rolę emulgatora- ale też lekko zmiękcza i nabłyszcza
Diethyl Phthalate-rozpuszczalnik
Dimethicone peg-8 meadowfoamate-środek stosowany w preparatach do regeneracji i wzmacniania zniszczonych włosów. Charakteryzyje się głęboką penetracją włókna włosa
Dipalmitolethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate-to humektant i 'zmiekczacz', a jednoczesnie substancja zapobiegajaca elektryzowaniu wlosow
Dipalmitoylethyl dimonium chloride-nawilżacz
Dipropylene glycol - rozpuszczalnik, substancja zapachowa
Disodium Laureth Sulfosuccinate-detergent
Disodium PEG-5 laurylcitrate sulfosuccinate-substancja myjąca
DMDM hydantoin-konserwant

                                                                                                                                                                  

EDTA - substancja chelatująca
Ethyl acohol-etanol, alkohol, rozpuszczalnik, wysusza
Ethyl Linoleate, Ethyl Linolenate, Ethyl Oleate-witamina F-to zespół nienasyconych kwasów tłuszczowych, działanie odżywcze
Ethylhexyl methoxycinnamate-filtr UVB, który ma chronić przez płowieniem koloru
Ethylparaben-konserwant
Eugenia caryophyllus (clove) flower oil-olej z goździkowca korzennego - antyseptyk, antyoksydant, nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w oleju, działają zmiękczająco i nawilżająco, zabezpieczając naturalną barierę ochronną


                                                                                                                                                                      

Fragrance-zapach
Fructose (plants or fruits extract)- fruktoza pozyskiwana w ten sposób ma właściwości nawilżające
Fucus vesiculosus-wyciąg ziołowy


                                                                                                                                                                            

Geraniol-konserwant-naturalny składnik olejków eterycznych, ma właściwości tonizujące, antyseptyczne
Ginko Biloba-zapewnia włosom także naturalną ochronę przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych, przedłuża ponadto trwałość i świeżość koloru
Glycereth-7-emolienty (naiwlżanie)
Glycerine-gliceryna [utrzymuje wilgoć]
Glyceryl oleate-substancja zmiękczająca/emulgator
Glycine soja (soy) bean oil-olej z nasion soi - natłuszcza, nawilża, odżywia
Glycol distearate-glikol distearynowy stanowi emulsyfikator i zagęszczacz. substancja dająca perłowy połysk szamponom
Glycosphingolipids-nawilżacz
Gossypium herbaceum seed oil-to olej z bawełny, dobrze wpływa na konsycję włosów, jest tu substancją aktywną
Guar hydroxypropyltrimonium chloride-to antystatyk tworzący na włosach ochronną powłokę, dodatkowo ma również właściwości odżywcze, wygładza, wzmacnia włosy i ułatwia rozczesywanie
Guava extract - Dzięki bogactwu witaminy C, surowiec ma znaczący wpływ na produkcję kolagenu co ma bezpośredni wpływ na stan skóry. Jako przeciwutleniacz broni także organizm przed wolnymi rodnikami. Ponadto, redukuje przetłuszczanie się skóry tzw. łojotok
Cukry obecne w gruszli zachowują właściwy stopień nawilżenia warstwy rogowej wzmacniając elatyczność, sprężystość i miękkość skóry. Garbniki obecne w gruszli, wytwarzają na powierzchni skóry i błon śluzowych, pewien rodzaj powłoki ochronnej.


                                                                                                                                                                  

Helianthus Annus (Sunflower) Seed Extract-ekstrakt z pestek słonecznika
Herba equiseti arvense extract-ziele skrzypu
Hexyl Cinamal-substancja zapachowa
Honey extract-miód- odżywia, nabłyszcza
Humulus lupulus-ekstrakt z chmielu
Horsetail Extract - skrzyp polny - znany ze swoich kojących, regenerujących i tonizujących właściwości
Hydrolised Collagen - ułatwia rozczesywanie, zapobiega elektryzowaniu
Hydrolyzed Elastin - hydrolizowana elastyna (działanie zbliżone do kolagenu)
Hydrolised protein-hydrolizowane proteiny odpowiedzialne za regenerację i odżywienie włosa
Hydrolized keratin-keratyna-nawilża, odbudowuje, nabłyszcza
Hydrolized Milk Protein-proteiny mleka-substancje czynne, odżywianie, wygładzanie, nabłyszczanie
Hydrolized Silk-proteiny jedwabiu- odżywienie, wygładzenie, nabłyszczenie
Hydrolyzed Conchiolin Protein-proteiny z macicy perłowej (działanie odżywcze)
Hydrolyzed Rice Protein-proteiny ryżowe-nawilżanie, nabłyszczanie, odżywianie
Hydrolyzed Soy Protein-proteiny sojowe,odpowiedzialne za nawilżenie, odżywienie włosów, działają też nabłyszczająco
Hydrolyzed wheat protein-proteiny zbożowe to substancje odpowiedzialne za odżywienie
Hydroxyethylcellulose - konserwant
Hydroxycitro nellal - zapach
Hydroxyethyl Elastine-hydrolizowana elastyna (działanie zbliżone do kolagenu)
Hydroxymethylcellulose-emulsyfikator i zagęszczacz
Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride-substancja o działaniu odżywczym, ułatwia rozczesywanie, uelastycznia i wzmacnia włosy
Hydroxypropyltrimonium Hydrolyzed Casein-kazeina-substancja czynna


                                                                                                                                                                  

Imidazolidinyl Urea-zapach i konserwant mocznikowy
Inositol-antystatyczny skłądnik o właściwościach odżywiających, także i emolient
Isibutylparaben-konserwant
Isopropyl alcohol-emolient
Isopropyl Myristate-ma właścwiości emulgujące i zmiękczające- zwiększa też przenikanie leków czy substancji czynnych (dot. skóry)
Isopropyl Palmitate - ester zmiękczający i ułatwiający zmieszanie składników kosmetyku, stabilizujący strukturę kosmetyku
Isostearyl neopantanoate-odżywia skórę i zmiękcza włosy


                                                                                                                                                                  

Jojoba (Buxus chinensis) Oil-olejek jojoba- nawilża, odżywia, nabłyszcza

                                                                                                                                                                  

Kukui oil - Olej ten wykazuje unikatowe działanie zmiękczające naskórek, łagodzi podrażnienia i zwiększa odporność skóry.

                                                                                                                                                                  

Lactic Acid-kwas mlekowy ma właściwości odżywcze i zatrzymujące wodę
Lauramidopropyl betaine-antystatyki mające również właściwości oczyszczające i odżywcze.
Lauramidopropylamine oxide-antystatyki mające również właściwości oczyszczające i odżywcze.
Laureth 2 - emulsyfikator i surfakant
Laureth-10-emulgator
Lauryl alcohol-zmiękczacz
Lauryl glucoside-detergent (łagodny)
Lauryl Methyl Gluceth-10 Hydroxypropyldimonium Chloride-antystatyk i kondycjoner
Lauryl polyglucose-łagodny detergent
Laurylmethicone Copolyol-syntetyczny silikon, zmiękczacz
Lavandula angustifolia (lavender) oil-olejek lawendowy - bakteriobójcze i grzybobójcze działanie olejku często wykorzystuje się do pielęgnacji skóry a szczególnie w walce z grzybicami skóry, stanami zapalnymi skóry, egzemami, łupieżem
Limonene-zapach
Linalool-komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających
Linoleic acid-emolient i zagęszczacz
Linseed acid-emolient i zagęszczacz
Lysine Hydrochloride-odżywia skórę


                                                                                                                                                                  

Macadamia ternifolia oil - olej otrzymywany z orzechów Macadamia ternifolia, bogaty w fitoserole i lecytynę. Odporny na autooksydację. Doskonale natłuszcza, zmiękcza i uelastycznia skórę. Łagodzi podrażnienia i wygładza szorstką, nadmiernie wysuszoną skórę. Dostarcza niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) i fosfolipidy
Maltodextrin-odżywia włosy, skórę i działa antystatycznie,działa też błonotwórczo
Maroccan Lava Clay-błotkoMEA-Lauryl Sulfate - substancja myjąca
Mel/honey-miód odżywia, nawilża, nabłyszcza
Melissa Officinalis Extract-ekstrakt z melisy - który ma działanie kojące, gojące, spotyka się go również w produktach do tłustych włosów, więc jest szansa, że przedłuża świeżość
Methyl Gluceth-20-jest czynnikiem wiążącym wodę
Methylchloroisothizalione-konserwant
Methyldibromoglutaronitri le-konserwant
Methylisothiazolinone-konserwant
Methylparaben-konserwant
Musa Sapentum (Banana) Pulp-miąższ z banana plamistego - bardzo ciekawy składnik o działaniu odzywczym- bogate źródło aminokwasów, węglowodanów, tłuszczy i całej masy witamin
Myristyl Alcohol-emolient - nawilża
Myrtus communis (myrtle) oil-wyciąg z mirtu pospolitego - z jego owoców wytwarza sie olejki eteryczne o działaniu antyseptycznym - zatem działa antybakteryjnie na skórę głowy


                                                                                                                                                                  

Nelumbium Speciosum-wyciąg z lotosa - nawilżanie, nabłyszczanie
Niacinamide-(wit. b3), przyspieszająca naturalny proces złuszczania, zwiększa nawilżenie skóry i wzmacnia jej naturalną barierę ochronną
Nigella sativa-czarnuszkę siewną (żródło m.in. wit. F i fitosteroli)
Nymphaea Odorata-wyciąg z lilli wodnej


                                                                                                                                                                  

Octyldodecanol-zmiękczacz
Olea Europea (Olive) Fruit Oil-olej z oliwki europejskiej-odżywia nawilża
Oleth 5-emulgator
Oleyl erucate-emolient
Olive Oil-oliwę z oliwek (odżywia i nabłyszcza włosy)
Oyquaternium-10-kondycjoner
Oryzanol-lipid z otrebow ryzowych, przeciwutleniacz, daje niewielka ochrone przed sloncem


                                                                                                                                                                  


PABA
-kwas para-aminobenzoesowy- wit. H1/B10
Palm Oil (Elaeis Guineensis)-olejek palmowy, odżywczy, nawilża
Panax Ginseng Exstract-ekstrakt z żeń szenia
Panthenol (wit.B5)-substancja aktywna/odżywcza/łagodząca, przyspiesza odnowe naskórka
Panthenyl Ethyl Ether-pochodna pantenolu (prowitaminy B5)- naiwlża, przyspiesza gojenie ran i łagodzi podrażnienia
Papaver Orientale (Poppy) Seed Oil - olejek z maku wschodzniego (odżywianie)
Paraffinum liquidum (mineral oil)-parafina, która "przytrzyma" wodę we włosach, ma działanie antystatyczne i zmiękczające
Parfum-zapach
PEG-120 Methyl Glucose Dioleate-emolient, zagęszczacz
PEG-180-emolient
PEG-20 Stearate-emolient
PEG-200 hydrogenated glyceryl palmate-ma dzialanie zmiękczające
PEG-25 PABA-filtr przeciwsłoneczny
PEG-3 Distearate-środek o działaniu zagęszczającym, ale także emolient
Peg-40 hydrogenated castor oil-emolient, składnik odżywczy i zagęszczający, to pochodna glikolu polietylenowego i oleju rycynowego o wlaściwościach nawilżających
PEG-5 Cocomonium Methosulfate-pochodna glikolu polietylenowego
PEG-55 Propylene Glycol Oleate-emolient
PEG-7 glyceryl cocoate-substancje powierzchniowo czynne -łagodniejsze detergenty, także emolient (nawilżanie)
Persea Gratissima-avocado - źródło witamin, natłuszczenia i nawilżenia
Phenoxyethanol-konserwant uważa się, że jest mniej drażniący niż większość konserwantów
Pollen extract-pyłek kwiatowy o tzw. "cudownych właściwościach" (Substancje aktywne: rutyna, cystyna, globuliny, peptony, aminokwasy (histydyna, lizyna, arginina, tyrozyna, metionina, alanina, walina, fenyloalanina, izoleucyna, seryna, treoniny, kwas asparaginowy), witaminy (B1, B2, B3, B6, B12, PP, P, C, D, K), węglowodany (glukoza, fruktoza), substancje wzrostowe (hormony), enzymy, fitoncydy)
Polyethoxylated lanolin-lanolina/związek lanolinowy [zmiękczenie]
Polyquarermium-y -działają antystatycznie i powłokotwórczo
Polyquaternium-10-nawilżanie, działanie antystatyczne.
Polyquaternium-20,-antystatyk
Polyquaternium-28-surfaktant
Polyquaternium-32-antystatyk
Polyquaternium-37-sufraktant kationowy
Polyquaternium-7-kondycjoner, antystatyk
Polyquaternium 70 dipropylene glycol - działa wygładzająco i nabłyszczająco
Potassium laurate-to łagodne surfaktanty pozyskiwane na drodze zmydlani olejów (tłuszy)
Potassium linoleate-to łagodne surfaktanty pozyskiwane na drodze zmydlani olejów (tłuszy)
Potassium oleate-to łagodne surfaktanty pozyskiwane na drodze zmydlani olejów (tłuszy)
Potato starch modified-modyfikowana skrobia ziemniaczana
PPG-26-Buteth-26-składniki myjące
PPG-5-CETETH-20-ma działanie nawilżające i nabłyszczające (jest także rozpuszczalnikiem)
Propylene glycol-rozpuszczalniki, glikol zalicza się też do nawilżaczy
Propylparaben-konserwant
Prunus Amygdalus Dulcis-olejek ze słodkich migdałów
Prunus avium fruit extract-to ekstrakt z owoców czereśni
Pyridoxine Hydrochloride-odżywia włosy, skórę i działa antystatycznie



                                                                                                                                                                            


Quaternium-80-zapobiega elektryzowaniu się włosów i odżywia

                                                                                                                                                                   

Raphanus Nigra Extract-ekstrakt z czarnej rzepy
Rosmarinus officinalis extract-rozmaryn - surowiec o działaniu tonizującym i wzmacniającym, nadaje włosom połysk


                                                                                                                                                                   

Salicylic Acid-Kwas salicylowy- działanie keratolityczne
Salvia officinalis Extract-ekstrakt z szałwii
Saponaria officinalis extract-ekstrakt z mydlnicy lekarskiej - środek myjący
Sesamum Indicum (Sesame) Seed oil-olej z ziaren sezamu nawilża, odzywia
Simmondsia chinensis oil-(olej jojoba) - substancja aktywna/odżywcza
Sine Adipe Lac-odżywia skórę
Sodium Chloride-działa m.in. antystatycznie, jest kondycjonerem, może podrażniać
Sodium citrate-głównie do reguowania pH, ale substancja działa także antyoksydacyjne i konserwujące
Sodium cocoamphoacetate-substancja myjąca
Sodium Cocoyl Glutamate-substancja myjąca,
Sodium cocyl apple amino acids-naturalny detergent otrzymany z soku jabłkowego, posiada doskonałe właściwości myjące, tworzy delikatną, obfitą pianę, chroni naturalną barierę lipidową naskórka, nie powoduje przesuszania oraz utrzymuje optymalny poziom nawilżenia
Sodium laureth sulfate (SLES)-substancja myjąca
Sodium lauryl sarcosinate (SLS)-substancja o działaniu antystatycznym, oczyszczającym, pieniącym, odżywiającym zarówno włosy jak i skórę, a przy okazji emulgator
Sodium lauryl glucose carboxylate-łagodny detergent
Sodium Myreth Sulfate-detergent
Sodium stearoyl glutamate- substancja o działaniu kondycjonującym i zarazem łagodny surfaktant
Sodum benzoate - substancja zapachowa, konserwant
Sorbitol alkohol-alkohol heksahydroksylowy o działaniu zbliżonym do gliceryny- humektant, zagęszczacz i subst. dająca "poślizg"
Stearalkonium Chloride-emolient
Stearamidopropyl dymethilamine-działa antystatyczie, odżywia włosy
Steartrimonium chloride-ma właściwości odżywcze/ oprócz tego konserwujące, może być stosowana jako rozpuszczalnik
Steartrimonium Methosulfate- antystatyk i kondycjoner
Stearyl alkohol-zmiękcza, dodatkowo ma właściwości natłyszczające
Styrene/Acrylates Copolymer-czynnik powlokotworczy, bardzo dobrze tolerowany przez skore, wiaze subst. czynne, ktore po przeniesieniu na skore powoli zostana uwalniane
Sulfur-siarka- składnik anyłupieżowy i przeciwłojotokowy
Sulfurized tea ricinoleate-odżywia skórę


                                                                                                                                                                   

TBHQ (t-butyl hydroquinone)-to swoisty konserwant olejów roślinnych
Thymus vulgaris (thyme) oil-olejek tymiankowy - również działa odkażająco
Titanium Dioxide-filtr UV
Tocopheryl acetate-wit.E - nawilża, odbudowuje
Trideceth-12, chlorhexidine dihydrochloride-emulgator
Triticum Vulgare-wyciąg z pszenicy
Triticum Vulgare Germ Extract-ekstrakt z kiełków pszenicy zawiera białko, gluten, wit. B1, B2, D, E, K, PP związki mineralne- sodu, wapnia, potsu, magnezu, fosforu, siarki i żelaza wzmacnia skórę, pomaga zwalczać oznaki starzenia się skóry. Jest humektantem, zmiękcza, utrzymuje wilgoć i wygładza.
Tritium Vulgare Bran Extract-wyciąg z otrębów pszenicy - który chroni i odżywia skórę/włoski
Tussilago Farfara Leaf Extract - podbiał, zawiera krzemionkę i cysteinę, które są ważnymi aminokwasami, dla skóry i włosów, ma także właściwości nawilżające (stosowany jako emolient)


                                                                                                                                                                   

Ubiqinone - koenzym Q 10
Undecylamidopropyltrimoni um Methosulfate-to pochodna kwasu undecylenowego [działa niszcząco na bakterie i odżywia włosy]
Urea-mocznik odpowiedzialny za nawilżanie
Urtica dioica extract-ekstrakt z pokrzywy


                                                                                                                                                                   


Vanilla Planifolia Friut Extract-ekstrakt z lasek wanilii

                                                                                                                                                                   


Wheatgerm oli-emolient, tzw. NMF (natural moisturizing factor)


                                                                                                                                                                   


Zinc Pyrithione-
ma właściwości przeciwłojotokowe


                                                                                                                                                                   


                                                                                                                                     źródło wizaż.pl



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...