sobota, 31 marca 2012

A więc co do akcji ;) póki co zgłosiły się 3 osoby , a łącznie ze mną 4 ;) Fajnie by było gdyby było chociaż 6 dziewczyn ;)

Tu opiszę główne zasady :

1. Robimy zdjęcie naszych włosów od tyłu , najlepiej gdyby były wyprostowane bo wtedy będzie łatwiej porównać o ile nam urosły ;) a więc robimy zdjęcie dnia rozpoczęcia akcji , natomiast drugie zdjęcie robimy po miesiacu ;)

2. Uczestniczki akcji zostaną umieszczone w bocznym pasku ,a więc troszke zareklamuję waszego bloga ;)

3.Piszecie pod postem jakich metod będziecie używać :
- szampon (jaki ? ile razy w tygodniu myjecie )
-odżywka /maska (i tutaj albo kupna albo domowa , i również piszecie co ile ją stosujecie )
-wcierki ( jakie ? ile razy w tygodniu ? )
-masaż (przez ile minut ?)
-płukanki (jakie , ile razy w tygodniu? )
-jakies wasze sposoby na porost , które będziecie stosować przez ten miesiąc akcji;)
-tabletki  ( czy będziecie przyjmować , jak tak to jakie)
-i po miesiącu robicie zdjecie włosów równiez od tyłu ;)

Jaki jest mój cel ?

Po upływie miesiąca chcę zrobic tabelkę i porównać sposoby każdej z was , jakie dały efekty i który efekt był najlepszy , porównam zdjęcia przed i po i zobaczymy które sposoby sa warte zachodu ;)
Mam nadzieje , że wytrwacie przez miesiąc i będziemy mogły porównać efekty ;)

aaa.. uczestniczki które już się zgłosiły mogą się zobaczyć w pasku bocznym ;)
Kiedy rozpoczniemy akcję ?  Jutro lub w poniedziałek ;)

Akcja zapuszczanie ! ;)

Kochane ;) Ogłaszam akcje ''zapuszczanie'' ;)
A więc akcja polega na tym , aby sprawdzić jakie produkty najlepiej działają na nasze włosy ;)
Każda z chętnych pisze listę jakich produktów będzie używać , wcierki , maski , szampony , odżywki , płukanki , herbatki , tabletki.. i testuje przez miesiąc ;) Po miesiącu stosowania opisuje jakie efekty zaobserwowała i umieszcza zdjęcie przed i po ;) Ja robie podsumowanie wszystkich efektów w tabeli i wybieramy najskuteczniejsze metody ;) Zobaczymy po jakich produktach włoski najszybciej nam rosną ;)

Podoba się wam ten pomysł ? Jeśli tak to zgłaszajcie sie pod postem . Akcję rozpoczniemy jeśli będzie minimum 7 osób ;) Zapraszam ;)

piątek, 30 marca 2012

Prawdy i mity na temat koloryzacji

Kochane dzisiaj mam dla was post na temat koloryzacji ;) Mimo tego , że nigdy nie farbowałam to znalazłam kilka mam nadzieję cennych informacji ;)





To prawda , że każdy zabieg chemiczny ingeruje w strukturę włosów.

1. Są koloryzacje , których nie nalezy wykonywać samodzielnie. PRAWDA. Np. rozjaśnianie są to trudne zabiegi wymagające fachowej wiedzy i mające ogromny wpływ na strukturę włosa.

2. Nie należy farbować włosów podczas menstruacji. PRAWDA. Ma to związek z  przemianami hormonalnymi jakie zachodzą w organizmie. Dochodzi wówczas do spadku ilosci estrogenów przez co łuski włosowe są bardziej oporne na otwieranie i zamykanie. Co w efekcie może skutkować nierównomiernym pokryciem farby.

3.Przed koloryzacją powinno się zastosować  szampon lub maskę oczyszczającą.PRAWDA . Taki zabieg usunie resztki produktów do stylizacji i ułatwi barwnikowi wniknięcie w głąb włosa.

4.Nie należy farbować włosów w ciąży. MIT jedynie w  pierwszym trymestrze ciąży zaleca się stosowanie mniej agresywnych środków.

5.Do zmywania farby powinno się użyć chłodnej wody . PRAWDA. Podczas farbowania dochodzi do rozchylenia łusek włosowych , przez które farba wnika do wnętrza włosa. Chłodna woda uszczelnia łuski włosowe przez co kolor dłużej utrzymuje się na włosach.

6.Tłusty krem zabezpieczy czoło i skronie pzed zafarbowaniem i ułatwi usunięcie farby. PRAWDA.

7.Czas działania farby jest istotny. PRAWDA. Czasu działania farby należy przestrzegać ścisle wg wskazań producenta

czwartek, 29 marca 2012

Olej kokosowy

A oto mój dzisiejszy zakup i jego cenne właściwości i zastosowanie ;)



\Olej kokosowy nazywany jest najzdrowszym olejem na ziemi. Doniesienia naukowe wskazują, że olej ten odżywia i wzmacnia mięśnie, szczególnie mięsień sercowy, nie obciążając wątroby.
Doskonale oczyszcza organizm z różnych toksyn rozpuszczalnych w tłuszczach.
Właściwości:
  • ze względu na zawartość kwasu laurynowego - zabija wirusy powodujące grypę, opryszczkę, odrę, żółtaczkę i inne choroby wirusowe, zabija bakterie, grzyby, drożdżaki
  • polepsza wydzielanie insuliny i wykorzystanie glukozy we krwi
  • przynosi ulgę trzustce i systemowi enzymów uwalniając je od efektów stresu
  • redukuje problemy związane ze złym wchłanianiem pokarmu i mukowiscydozą
  • poprawia trawienie oraz pracę jelit
  • poprawia wchłanianie wapnia i magnezu oraz wspomaga rozwój mocnych kości i zębów
  • pomaga zapobiegać chorobom przyzębia i próchnicy zębów
  • zmniejsza poziom złego cholesterolu jednocześnie zmniejszając ryzyko chorób serca
  • wspomaga funkcje tarczycy
  • usuwa symptomy związane z chronicznym zmęczeniem
  • chroni przed chorobami nerek i pęcherza moczowego
  • ma mniej kalorii niż inne tłuszcze
  • polepsza metabolizm tym samym wspierając utratę wagi, nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej
  • stosowany na zewnątrz chroni skórę przed infekcjami
  • dostarcza ochrony przed szkodliwymi skutkami ultrafioletowego promieniowania słonecznego

Zastosowanie w kosmetyce:
Pielęgnacja włosów, doskonale nawilża, odbudowuje strukturę włosa.
Można stosować zarówno na wilgotne jak i suche włosy, jako maskę (wmasować olej we włosy przed myciem, owinąć folią lub ręcznikiem, trzymać od jednej do kilku godzin, umyć włosy szamponem. W razie problemów ze zmyciem należy nalożyć najpierw nierozcieńczony szampon na włosy, wmasować, a następnie spłukać).
Wnika do wnętrza włosa i nawilża go. Wzmacnia cebulki włosowe, tym samym pomaga powstrzymać wypadanie włosów.
Pomocny w walce z łupieżem.
Można stosować na końcówki włosów aby zapobiegać ich rozdwajaniu (niewielką ilość oleju wmasować w końcówki).
Wyjątkowo polecany do włosów przesuszonych, zniszczonych, z rozdwajającymi się końcówkami.
Pielęgnacja twarzy i ciała.
Doskonały nawilżacz. Polecany do cery suchej, podrażnionej, łuszczącej się. Jak również do tłustej i trądzikowej co jest związane z jego antybakteryjnymi i antyseptycznymi właściwościami.Sprawdza się również w pielęgnacji skóry dojrzałej i uszkodzonej przez promieniowanie słoneczne. Opóźnia powstawanie zmarszczek, przebarwień skórnych. Nanosić go można bezpośrednio na skórę w postaci olejku, balsamu, doskonały do masażu całego ciała. Pomocny w problemach związanych z łuszczycą, egzamach skórnych. Często stosowany na suchą skórę dłoni.

Miałyście go ? Jak wy go stosujecie ;>

środa, 28 marca 2012

Mity na temat włosów



W dzisiejszym poście :FAKTY MITY NA TENAT WŁOSÓW :




MITY :

1. nobcinanie włosów powoduje, iż stają się grubsze i szybciej rosną.

2.Łysieją tylko mężczyźni

3.włosy należy myc codziennie

4Częste mycie włosów przyczynia się do łysienia

5.szczotkowanie włosów przyspiesza ich wypadanie

6.jedzenie żelatyny prowadzi do szybszego wzrostu włosów

7.odzywki do spłukiwania nie przynoszą efektów, dlatego, że są zmywane

8.im bardziej szampon się pieni, tym lepszy uzyskujemy efekt,

9.Przez całe życie włosy będą miały taką samą strukturę

10. Codzienne mycie włosów je przesusza

11.Codzienne długotrwałe szczotkowanie przyspiesza wzrost włosów

12.rozdwojone końcówki można zregenerować

13.kosmetyki nie odżywią zniszczonych włosów

14. Nasze włosy wypadną od noszenia czapki zimą

15.Preparaty do stylizacji niszczą włosy (oczywiscie z umirame ;) )

16.Codzienne szczotkowanie włosów przyspiesza ich wzrost

17.Kobieta w ciąży powinna myć włosy najwyżej raz w tygodniu.


FAKTY :

1.Codzienny masaż głowy wzmacnia włosy

2.Stres może się przyczynić do nadmiernego wypadania włosów

3.Palenie papierosów może powodować siwiznę

4. Włosy Źle reagują na ciepło

5.Naturalna pielęgnacja jest lepsza od silikonowej

6.Piwo dodaje włosom blasku

7. Włosy przyzwyczajają się do szamponu

8.Łupież ma związek z wypadaniem włosów

9.Wypadanie włosów ma związek z odchudzaniem

10.Podczas ciąży włosy są mocniejsze i zdrowsze.

11.Przyszła mama powinna regularnie podcinać włosy.

12.Rozczesywanie włosów na mokro niszczy włosy

13. Związywanie włosów je osłabia

14.Przetłuszczających się włosów nie można olejować



Domowe sposoby działają na porost włosów

I tak, i nie. Domowe maseczki, płukanki czy odżywki mogą korzystnie wpłynąć na kondycję czupryny, powodując wzmocnienie włosów. Nie należy łudzić się, że są w stanie przyspieszyć porost włosów. Jeżeli chcemy, by włosy faktycznie odrosły w miejscu pustych placów, wówczas należy sięgnąć po odpowiednieśrodki na porost włosów , dostępne w aptekach bądź dobrych internetowychdrogeriach. Takie specyfiki zawierają w swoim składzie dobroczynne substancje lecznicze, które aktywizują komórki włosa do pracy oraz przyczyniają się do poprawy ukrwienia skóry głowy.

poniedziałek, 26 marca 2012

Włosy do prawidłowego wzrostu potrzebują naszej pomocy , wazna jest dieta i własciwa pielęgnacja.

Oto kilka sposobów , które wspomogą wzrost włosów :

1.Skrzyp polny - wzmacnia , powstrzymuje siwienie , hamuje wypadanie i korzystnie wpływa na porost włosów.Szklanka herbatki ze skrzypu polnego pita 1-2 razy  dziennie

2.Drożdże , zapobiegaja wypadaniu włosów i przyspieszają ich porost

1/4 opakowania drożdży rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody/mleka .Pić raz dziennie

3.Olej rycynowy - może przyciemnić kolor włosów , przyspiesza ich porost
Wmasować we włosy i skórę głowy.

I teraz pytanie do was czy to prawda że olej rycynowy można stosować co 2-3 tygodnie ? ;o

4.Pokrzywa- ogranicza wypadanie włosów i powstawanie łupieżu , pobudza włosy do wzrostu

Można pić 1-2 dziennie lub stosować jako płukankę po każdym myciu ;)

5.Oliwa z oliwek , żółtko i sok z cytryny , czyli maseczka która zapobiega wypadaniu włosów i przyspiesza ich wzrost

łyżkę oliwy zmieszaj z 1 żółtkiem. Nałóż na wilgotne włosy , owiń głowę folią i ręcznikiem i pozostaw na 30min. Do spłukania maseczki  użyj wody z dodatkiem cytryny. Maseczke należy stosować co 2 tygodnie.

niedziela, 25 marca 2012

Gorące nożyczki = koniec problemu z rozdwajającymi się włosami ?

Kurcze trafiłam na ciekawy artykuł.

''Pielęgnacja i strzyżenie włosów w jednym ? , czy to jest możliwe ? TC , czyli ThermoCut System to usługa  polegająca na strzyżeniu  i pielęgnacji włosów , a wszystko za sprawą gorących nożyczek , które podczas cięcia uszczelniają substancję rogową

Tc wykorzystuje wysoką temperaturę od 110 stopni , przy włosach cienkich i słabych do 150 stopni przy włosach grubych z rozdwajającymi się włosami . Dzięki temu zabiegowi włos nie traci własnej wilgoci , jest spręzysty , nabiera lekkości i połysku. Zabieg TC szczególnie polecany jest dla wlosów z problemami zniszczonych , na skutek rozjasniania , farbowania i trwałej ondulacji. To także doskonałe rozwiązanie dla włosów skłonnych do rozdwajania się końcówek , wystarczy kilka zabiegów by problem przestał istnieć.''

Czy którać z was miała z tym do czynienia ? Ja osobiście jestem bardzo ciekawa ;)

Miesięczna kuracja rzęs dobiegła końca

Miałam wam napisać jak spisał się ten krem do rzęs z l'biotici
No i sama nie wiem..
wydłużenie ? - nawet nie ma co marzyć.. ;/
pogrubienie? - minimalne , a raczej wydaje sie że jest ich trochę więcej
Jedyne co tak naprawdę zauważyłam to , to że przyciemnia ;)
Kiedy kładę go na całą noc , rano fajnie mi się nakłada tusz ;)
Za 2 opakowania zapłaciłam 11zł. W miesiąc nie wykończyłam jednej tubki , nawet połowy więc kremik jest wydajny. Na pewno odżywia , ale na efekt wydłużenia albo nie ma co liczyć albo trzeba jeszcze trochę poczekać ;D

Rzęsy, tak samo jak włosy i paznokcie, narażone są na działanie szkodliwych czynników, które powodują, iż stają się one słabe i kruche. Krem do regenerujący do rzęs został opracowany, aby je odżywiać i odnawiać oraz przywracać ich naturalne piękno. Jest to jedyny na polskim rynku kosmetycznym krem do rzęs oparty na naturalnych składnikach, który sprzyja wzrostowi rzęs. Może być on stosowany bez ograniczeń, także przez osoby noszące soczewki kontaktowe. Nie jest szkodliwy, nie drażni nawet bardzo wrażliwych oczu. Jego kremowa konsystencja i specjalny aplikator umożliwiają precyzyjne nałożenie preparatu. Widoczne efekty uzyskuje się już po 30 dniach stosowania.

Skład:Petrolatum, Oleum Ricinic, Virginale Oil, Paraffinum Liquidum, Olea Europaea, Serenoa Repens, Macadamia, Ternifolia Seed Oil, Buxus Chinensis (jojoba Oil) Polyglyceryl, Pantenol. 

Jak przyspieszyć porost włosów?

Jak przyspieszyć porost włosów?


  • Włosy nie lubią zimna i gorąca, ale lubią ciepło. Zatem jeśli chcesz przyspieszyć porost włosów nie narażaj ich na drastyczne skoki temperatur. Unikaj lokówek i prostownic, a jeśli nie możesz się bez nich obejść stosuj środki ochraniające włosy przed bardzo wysokimi temperaturami.
  • Jedz zdrowo, gdyż składniki zbilansowanej diety, tj. witamina B12, wapń, żelazo i cynk wspomogą szybki porost silnych i grubych włosów. Ponadto przyspieszenie porostu włosów i paznokci powoduje spożywanie świeżych ryb, jajek, sera, soczewicy i orzechów brazylijskich.
  • Postępuj rozsądnie ze słońcem. Niewielkie dawki promieni słonecznych wpłyną korzystnie na porost włosów, jednak zbyt duże dawki promieniowania słonecznego mogą zbytnio wysuszyć włosy, co prowadzi do osłabienia i wypadania.
  • Przycinaj włosy regularnie tak często jak tego potrzebują. Włosy wyrastają ze skóry głowy, ale końcówki szybko się starzeją i niszczą, co prowadzi do ich rozdwajania. Rozdwojone końcówki powodują łamanie włosów.
  • Jeśli chcesz przyspieszyć porost włosów kup specjalny szampon i odżywkę, który wspomoże porost włosów. Zrezygnuj natomiast z produktów do stylizacji włosów, tj. lakiery, pianki i żele. Chemikalia w nich zawarte prowadzą do szybszego przetłuszczania się włosów.

Naturalne sposoby na szybki porost włosów

  • Masuj skórę głowy przynajmniej 5-10 minut dziennie, ponieważ masaż stymuluje porost włosów i powoduje, że włosy w naturalny sposób rosną szybciej.
  • Dbaj o swoje włosy. Myj je często używając odpowiednio dobranego szamponu i nie zapominaj o odżywce.
  • Nie duś włosów przez cały dzień pod czapką. Daj im oddychać, gdyż włosy, aby rosły szybko i zdrowo potrzebują przestrzeni.
  • Do czesania włosów używaj szczotek wykonanych z naturalnego włosia, gdyż w trakcie czesania rozprowadza ono naturalny olejek produkowany przez skórę głowy na całych włosach. Ponadto naturalne włosie masuje skórę głowy poprawiając jej ukrwienie, a więc skóra głowy jest wtedy lepiej dotleniona, co w konsekwencji przyczynia się do szybszego wzrostu włosów.

sobota, 24 marca 2012

Olejek rozmarynowy


Olejek rozmarynowy ma niezwykły wpływ na nasze włosy.  Najbardziej podoba mi sie to , że przyspiesza porost włosów ;) Oczywiście olejek ten trzeba rozcieńczyć ja rozcieńczam z rycynowym ;) Na łyżkę rycynowego 2 krople rozmarynowego ;) Taka mieszankę nakładam na włosy i skórę głowy , wczoraj pozostawiłam na całą noc i byłam zachwycona , oczywiście później trzeba to dobrze zmyć , ale dałam rade ;) Wzmacnia i dodaje blasku ;) Przeciwdziała lupieżowi , stymuluje porost ;)

Olejek można dodawać równiez do maseczek (do włosów) 

Krótka notka , ale mam nadzieje , że to co najważniejsze to ujęłam ;) 
Za 10ml zapłaciłam 7zł , ale jest baaaardzo wydajny ;)

serum na włosy


To serum jest głównie dla włosów jasnych. Ja mam ciemne więc zastosowałam jedynie na końcówki ;)
Potrzebny nam miód. Co do ilości to już zalezy od was ;) i od długości waszych włosów.
Miód na włosach pozostawiam na 30 min po czym spłukuję , następnie robię sobie mleczną płukankę o której pisałam tu i spłukuję po 15 minutach ;)


Właściwości i działanie miodu na włosy :
*Regeneruje
*Nawilża
*rozjaśnia
*działa antybakteryjnie
*chroni przed utrata wilgoci

Płukanka mleczna do wlosów

Właśnie zastosowałam mleczną płukankę do włosów. ;)

Czego potrzebujemy ?

125 ml mleka ;)

Taką płukankę warto zastosować raz w tygodniu. Ta płukanka zmiękcza i nawilża włosy ;)
Włosy suche i pozbawione blasku - płukanka mleczna
Po umyciu włosów wetrzyj w nie 125 ml  mleka i zawiń głowę ręcznikiem. Po 15 minutach dokładnie spłucz ciepłą wodą.

Jedzenie- które włosy kochają,

Poniżej mój ulubiony zestaw a śniadaie ;)  Baa i nie tylko mój , włosy tez to kochają , a raczej składniki w im zawarte ;)

Moja zieloa jajecznica ;)

-2 jajka
-3 kuleczki szpinaku
-odrobina serka topionego
-2 plasterki żółtego sera

a do picia herbatka z pokrzywy ;P


piątek, 23 marca 2012

Naturalna pielęgnacja , czyli jak zrobic szampon

Dzisiaj pokaże wam jak zrobić szampon do każdego rodzaju włosów ;)

1.Do włosów sztywnych i matowych - Cytrynowy    

Składniki :
2 łyżki mydlnicy lekarskiej ,
2 żółtka ,
2 łyżki soku z cytryny
1/2 wody destylowanej
ewentualnie 2 krople eterycznego olejku cytrynowego

2. Do codziennej pielęgnacji włosów tłustych - pokrzywowo-łopianowy

Składniki :
50g suszonego korzenia łopianu
50g suszonych liści pokrzywy
1 wody destylowanej

3.Do włosów z łupieżem - rumowy

Składniki :
2 żółtka
2łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki rumu

4. Dla włosów suchych -jajeczny

Składniki :
2 żółtka
1 białko
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka miodu


czwartek, 22 marca 2012

Przyspieszamy porost włosów

W tym poście  podzielę się z wami inf. na temat ,,przyspieszenia'' porostu włosów ;)

*Szybko rosnący włos to włos zdrowy, a zatem ograniczanie wszelkich szkodliwych czynników już daje nam punkty w wyścigu. Aby zniwelować działanie zanieczyszczenia powietrza, ogrzewania, zmian atmosferycznych, itp. każdorazowo - jest to słowo kluczowe! - do mycia stosujemy szampon o właściwościach silnie odżywiających, a dodatkowo raz na tydzień maskę nawilżającą. Nie odżywkę, nie balsam, ale właśnie najsilniejszą w działaniu maskę.


*Wspomaganie musi równocześnie przebiegać od strony wewnętrznej – zakupienie dwumiesięcznej porcji suplementów odpowiadających za kondycję włosów, a więc z zawartością wapnia, żelaza, magnezu i soli mineralnych, to kolejny krok do sukcesu. Picie dodatkowo drożdży rozbełtanych w wodzie, pomoże nie tylko czuprynie, ale i paznokciom oraz skórze.

*Wreszcie, największym sprzymierzeńcem szybkiego wzrostu włosów jest dobre ukrwienie skóry głowy. Codzienny masaż czaszki, wykonywany od szyi w górę, najlepiej z dodatkiem olejku rozmarynowego lub specjalistycznych toników, dostępnych w salonach fryzjerskich, to mus, jeśli zależy nam rychłym kucyku z tyłu głowy. Krążenie poprawimy również spłukując włosy zimną wodą od samej nasady – niezbyt długo oczywiście, aby nie nabawić się zapalenia zatok!

* Na większości forum dziewczyny polecają maseczkę wax - miałam ją i popieram ;)

* ziołowe płukanki np. ze skrzypu , pokrzywy

*Picie herbatek z pokrzywy lub skrzypu 2x dziennie 

*Wiele osób poleca seboradin

*Wcierki z czarnej rzepy , cebuli 

* Oczywiście bezsilikonowa pielęgnacja

*olejowanie , włosy i skóra głowy wręcz to kochają ! ;)
-olejek rycynowy ,
-olejek rozmarynowy,
-olejek kokosowy ,
-olejek jojoba ,
-oliwa z oliwek ,
-olejek sesa ,

*domowe maseczki : Które zawierają np. jajko , naftę , olejki , cytrynę itd ;)


*Skrzyp polny! To on wzmacnia, powstrzymuje siwienie, hamuje wypadanie i korzystnie wpływa na porost włosów. Jak przygotować napar? Zaparz 1 łyżkę ziela skrzypu polnego w szklance wody. Pij dwa razy dziennie pomiędzy posiłkami.


*Drożdże! Zapobiegają wypadaniu włosów i przyśpieszają ich porost. ¼ opakowania drożdży rozpuść w ½ szklanki ciepłej wody mleka. Pij raz dziennie. 


*Olej rycynowy! To on przyśpiesza porost włosów, może też spowodować przyciemnienie włosów. Pamiętaj - nie jest odpowiedni dla kobiet w ciąży. Umyj włosy i osusz je ręcznikiem, następnie w zależności od długości włosów wetrzyj w skórę głowy i włosy ¼ do ½ szklanki olejku. Owiń głowę ciepłym ręcznikiem i odczekaj 30 minut. Po upływie czasu umyj ponownie włosy


*Pokrzywa! Roślina, która zapobiega wypadaniu włosów, ogranicza powstawanie łupieżu. Pobudza też włosy do wzrostu, nie jest odpowiednia dla jasnych włosów. Pokrzywę (ok. 1 garści na ½ litra) zalej wrzątkiem i pozostaw do zaparzenia na ok. 15 minut. Następnie wywar odcedź i odstaw do ostudzenia. Stosuj do płukania włosów po każdym myciu. 


*Oliwa z oliwek, żółtko i sok z cytryny! To jest maseczka, która zapobiega wypadaniu włosów i przyśpiesza ich wzrost. 1 łyżkę oliwy zmieszaj z 1 żółtkiem. Nałóż na wilgotne włosy, owiń głowę folią i ręcznikiem oraz pozostaw na pół godziny. Do spłukania maseczki użyj wody z dodatkiem soku z cytryny.

Aj dzisiaj tylko tyle niestety (na szybo) ciągłe testy zawierają mi coraz więcej czasu :(

środa, 21 marca 2012

Maseczkaa

Właśnie robię sobie maseczkę na włoski i postanowiłam wam pokazać jak wygląda ;)

1.Składniki :

-jajko
-olejek rozmarynowy (2 -3 krople)
-łyżka nafty kozmetycznej
-lyżka olejku rycynowego
-1/3 drożdży
-miseczka
-łyżka 

2.Pierw oddzielamy żółtko od białka. Do maseczki wykorzystamy samo żółtko. Dodajemy rozkruszone drożdże :

3. Dodaję łyżkę nafty kosmetycznej , łyżkę olejku rycynowego i 2-3 krople olejku rozmarynowego
4. Mieszam wszystkie składniki i kładę na grzejnik by maseczka sie podgrzała ;)




czwartek, 15 marca 2012

Piękne piersi

Każda z nas marzy o pięknych , ujędrnionych piersiach. Na rynku jest wiele produktów o działaniu ujędrniającym jednak większość to buble ;)
Tak więc bardzo dobrymi  metodami na ujędrnianie są domowe sposoby :

1. Domowa maseczka ujędrniająca biust :

Czego potrzebujemy ?
-1/2 szklanki ciepłego mleka ,
-łyżka miodu ,
-łyżka drożdży

Składniki mieszamy do momentu uzyskania papki.
Maseczkę nakładamy na 10min. Po 10 minutach maseczkę zmywamy zimnym prysznicem.

2. zabawa w zimno-ciepło  ;  prysznic ;
To jeden z najskuteczniejszych sposobów na ujędrnienie biustu. naprzemienne polewanie piersi zimną i ciepłą wodą. Kończymy zawsze zimną wodą. Dzięki takiemu zabiegowi skóra lekko się napnie, ujędrni a biust lekko uniesie. Ponadto zimny prysznic zapobiega rozstępom.

3.Ćwiczenia
-pływanie
-pompki 

4. Masaż
Masaż możesz stosować sama, lub przyjąć pomoc partnera.
Jeśli masujesz się sama, możesz masować obie piersi na raz, lub każdą z osobna, nie ma to znaczenia.
Jeśli masuje cię partner, najwygodniej będzie ci położyć się na plecach. Pozwól mu usiąść na tobie „okrakiem”, i wymasować biust obiema rękoma na raz. Dla większości kobiet jest to bardzo przyjemne i podniecające. Masaż może więc, być dobrym pretekstem, dla zwrócenia uwagi na zapotrzebowanie na tego rodzaju pieszczoty. Poza tym, kiedy masuje nas partner pobudzenie gruczołu piersi następuje o wiele szybciej i intensywniej. Zapewne wydzielają się wtedy intensywniej pewne kobiece hormony, „budzące” piersi.
Piersi masuje się kolistymi ruchami 100-300 kółek, na każdą pierś. Prawą zgodnie ze wskazówkami zegara (dla patrzącego zna przeciwka), lewą przeciwnie do ruchu wskazówek zegara :
Partnerowi najwygodniej będzie położyć dłonie na piersiach i lekko ugnieść. Nie odrywając dłoni od skóry, powinien masować w odpowiednim dla was obojga tempie, wykonując kółka. Ucisk powinien być na tyle silny, by poruszyć lekko piersi z „ich posad”, ale na tyle delikatny, by było przyjemnie, a nie boleśnie.
Jeśli masujesz sama, możesz to robić w odpowiednim dla ciebie tempie: wolno lub szybko. Możesz położyć na piersi całą dłoń, aby ją przykryć, lub masować ją opuszkami palców. Możesz nie odrywać dłoni od skóry, lub lekko ją po niej przesuwać, chodzi o to, by wzbudzić gruczoł do działania, pamiętaj jednak, że skóra na piersiach jest bardzo delikatna i możesz ją rozciągnąć zbyt intensywnymi ruchami,( szczególnie, trzeba uważać na ruchy w dół). Dlatego najlepiej stosować tzw. masaż gniotący.
Możesz masować każdą pierś osobno,
          

lub obie naraz.
  

Ogólnie rzecz biorąc, uciskanie gruczołów dokrewnych powoduje, iż wzmaga się i utrzymuje ich aktywność. Można w ten sposób poprawić urodę i przedłużyć młodość. W młodości bowiem i w okresie dojrzewania wydzielanie dokrewne jest największe. Starość natomiast zaczyna się od zahamowania tego wydzielania. Trzeba jednak uważać na chore gruczoły i w takich przypadkach nie stosować masaży bez uprzednich konsultacji z lekarzem . Zupełnie nie wiem jak to jest np. z chorą tarczycą. Przy jakichkolwiek zmianach w piersiach jest to zabronione. (Polecam natomiast wtedy zabiegi bioenergoterapii i Reiki, choć najlepiej oczywiście stosować te zabiegi łącznie z leczeniem medycznym.)

Jadwiga Górnicka proponuje dla zwiększenia efektu powiększenia piersi masować też:
                 
gruczoł tarczycy,         przedłużenie potyliczne,

          ramiona i obszar miedzy łopatkami.

5.Produkty ujędrniające , ja mam EVELINE SLIM EXTREME 3D SUPERRSKONCENTROWANE SERUM MODELUJĄCE DO BIUSTU TOTAL PUSH-UP

TOTAL PUSH-UP EFFECT WYPEŁNIA I POWIĘKSZA BIUST UJĘDRNIA I PODNOSI MODELUJE KSZTAŁT DO KAŻDEGO TYPU SKÓRY, RÓWNIEŻ WRAŻLIWEJ INNOWACYJNA TECHNOLOGIA! powiększa biust nawet o jeden rozmiar* Dzięki unikatowej technologii opartej na Volufiline serum błyskawicznie wypełnia, rzeźbi i podnosi biust. Już po pierwszym zastosowaniu tworzy mikrosiateczkę liftingującą na kształt "niewidzialnego biustonosza", zapewniając szybki efekt "push-up". Serum skutecznie zwalcza objawy opadania, utraty jędrności i elastyczności biustu. Powiększa piersi nadając im piękny i okrągły kształt. Produkt nie ingeruje w gospodarkę hormonalną, może być stosowany w czasie cyklu menstruacyjnego i w czasie menopauzy, jest bezpieczny dla gruczołów sutkowych. Serum jest polecane dla kobiet, które chcą przywrócić młodzieńczą jędrność i sprężystość piersi - szczególnie po okresie karmienia. WYSELEKCJONOWANE SKŁADNIKI: *Volufiline naturalny ekstrakt z azjatyckiej rośliny Gardenia Asiatica, stosowanej od wieków w medycynie naturalnej. Stymuluje rozwój lipidów w komórkach tłuszczowych (adipocytach), reguluje proces ich magazynowania oraz poprawia mikrokrążenie. Powiększa i modeluje biust, sprawia że staje się on pełniejszy i bardziej okrągły. *Kwas Hialuronowy działa jak molekularna gąbka", maksymalnie nawilżając skórę. Jego łańcuchowa struktura przeplatając przestrzenie między włóknami kolagenu, wzmacnia "naturalny biustonosz", nadaje piersiom młodzieńczą jędrność i sprężystość. *Centella Asiatica pobudza fibroblasty do syntezy kolagenu, zwiększając elastyczność włókien tkanki łącznej. Przyśpiesza metabolizm komórkowy w skórze, wzmacnia naczynia krwionośne i poprawia mikrokrążenie, dzięki czemu biust staje się pełniejszy i bardziej kształtny. *Algi Laminaria wzmacniają strukturę szkieletu skóry, zawierają liczne witaminy, sole mineralne, antyoksydanty i aminokwasy, poprawiają przemianę materii w skórze, detoksykują i oczyszczają. *Acacia Collagen składnik ujędrniający oparty na fitokolagenie, pobudza komórki skóry do zwiększonej produkcji kolagenu. Tworzy na skórze niewidzialną mikrosiateczkę liftingującą i podtrzymującą biust. Modeluje linię biustu i daje natychmiastowy efekt "push-up". *Kofeina pobudza mikrokrążenie, detoksykuje, przyspiesza metabolizm komórkowy w skórze, jednocześnie zwiększając jej sprężystość i jędrność. POTWIERDZONA SKUTECZNOŚĆ** Wymodelowany i ujędrniony biust do 100% Wypełnione i powiększone piersi o około 2 cm - do 75% Elastyczna i gładka skóra do 100% * test samooceny przeprowadzony na wybranej grupie kobiet przez okres 8 tygodni ** test samooceny przeprowadzony na wybranej grupie kobiet przez okres 4 tygodni Pojemność: 200ml 

MOJA OPINIA : 
WYPEŁNIA i powiększa ? raczej nie .. Jedyne co to delikatnie unosi piersi i wtedy mamy efekt optycznego powiększenia.


środa, 14 marca 2012

Maska , woski i błotko do włosów ;)


1.Alterra maska nawilżająca do włosów suchych i zniszczonych granat i aloes -bogata i śiweża pielęgnacja.

Opis producenta :Każde włosy zasługują na indywidualną pielęgnację. Do produkcji maski nawilżającej do włosów Alterra zastosowaliśmy specjalnie dobrane składniki najwyższej jakości:
wartościowa kompozycja pielęgnująca z wyciągami z aloesu*, granatu* i kwiatów akacji* dodatkowo pielęgnuje włosy, nawilża je i dostarcza włosom zniszczonym nowej energii.
*z kontrolowanej biologicznej uprawy.

Cena :9zł

*moja opinia : Minus za to , że nie wiadomo na jak długo ją pozostawiac , nałoże na 5min to nic nie zdziała , nałoże na 30min to ciężko ją zmyć.. ;/ Mam wrażenie , że trochę obciąża włosy. + za skład bez silikonów :) ale kolejny minus za zawartośc alkoholu na drugim miejscu ;/Mam do tej maski mieszane uczucia , nie wiem czy odżywia włosy , jedyne czego jestem pewna to : to , że włoski ładnie po niej pachną , są miękkie (ale to chyba po większości masek). Jak dla mnie jest to bardziej odżywka niż maska.

2.Beauty formulas AVOCADO OIL Treatment Wax intensive deep conditioner.

Opis producenta : Intensywnie, głęboko odżywiający wosk do włosów czystym olejkiem z awokado pomaga odbudować i naprawić zniszczone włosy. Wosk dodaje włosom niezbędnego pożywienia oraz połysku. Odżywcza maseczka WAX szczególnie polecana jest dla włosów zniszczonych zabiegami fryzjerskimi, suchych, wymagających intensywnego odżywienia.

Cena : Ja kupiłam 2 za 10,99 ;)

Mój kochany przyjaciel ;) odzywia włosy , sprawia , że są miękkie i gładkie , odżywia skórę głowy , jest godny polecenia ;)

3.Drammock International, Beauty Formulas, Henna Treatment Wax (Głęboko odżywiający wosk do włosów)

Intensywnie, głęboko odżywiający wosk sprawi, że w kilka minut włosy stają się lśniące i piękniejsze.
Ekstrakt z henny pochodzi ze zmielonych na proszek liści henny i jest doskonałym składnikiem odżywiającym włosy i cebulki włosowe.
Jeżeli włosy są w złym stanie po trwałej ondulacji lub zniszczone suszarką, wosk używany regularnie pomoże odżywić skórę głowy, wzmocnić włosy sprawi, że będą zdrowsze i lśniące.
Odżywcza maseczka Wax szczególnie polecana jest do włosów słabych i kruchych oraz ze skłonnością do wypadania.
Leczniczy wosk Beauty Formulas to więcej niż odżywka. Wosk nie zmienia i nie odbarwia włosów.

Moja opinia : Niestety jeszcze go nie używałam ;/ pierw muszę skończyć ten z avocado ;)

4.Bielenda , powitanie z afryka BŁOTO do włosów , pisałam juz o nim TU 

wtorek, 13 marca 2012

wcierki olejki i takie tam ;)

W dzisiejszym poście podzielę się z wami moimi olejkami i wcierkami ;)


A to moje Skarby ;)

Od lewej :



1.Farmona, Radical, Odżywka wzmacniająco - regenerująca do włosów zniszczonych i wypadających. 

Wcieram ją w skórę głowy po kąpieli , ograniczyła wypadanie , jest baardzo wydajna i kosztuje jakieś 11zł.

2.WODA BRZOZOWA - ma za zadanie wzmocnić cebulki. Wcieram w skóre głowy przed snem. Jest tania , kosztuje jakieś 3zł. Jedno co mnie martwi to zapach alkoholu ;/ ale opinie co do niej sa dobre , mnie też zadowala . Stymuluje cebulki włosowe ;)

3. Mój kolejny przyjaciel czyli NAFTA KOSMETYCZNA- używam na końcówki włosów , dodaję do maseczek - jest cudowna , uniwersalna , pożyteczna. Kosztuje 5-7zł. zależy gdzie , ale jest wydajna i spełnia swoją funkcję.

4.OLEJEK RYCYNOWY- mój ukochany olejek ;) wspaniały jako wcierka do skóry głowy , czy też włosów, bezcenny dla końcówek. Dodaję go praktycznie do każdej domowej maseczki , czasami do szamponu.

5.OLEJEK ROZMARYNOWY- Rozmaryn słynie z własciwości stymulujących porost włosów , jest tez afrodyzjakiem. Olejek ten stosuję do masażu ciała , a także skóry głowy (oczywiscie rozcieńczony z olejem lub oliwa) , dodaję również do kąpieli. Cena - ja swój kupiłam za 7,50 w aptece . Wydaje się że buteleczka jest mała , ale olejek jest do rozcieńczania np. do masażu skóry głowy rozcieńczam 1 krople olejku z łyżką oleju/oliwy ;)




środa, 7 marca 2012

Błotko ;)

Odwiedziłam dziś naturę i skusiłam się po raz drugi na błoto do włosów z bielendy. Zapłaciłam 10.99 a więc wcale nie tak dużo za kosmetyk , który działa ;) Uwielbiam to błotko przede wszystkim z tego względu , że jest naturalne , nie zawiera żadnych tam silikonów itd. ;) 100% naturalne ;)

Holistyczna koncepcja wellbeing łącząca piękno ciała i wewnętrzną harmonię była inspiracją stworzenia oryginalnej linii kosmetyków " Powitanie z Afryką", wykorzystującej niezwykłe właściwości roślin rytualnych z Czarnego Lądu. 
Błoto do włosów dogłębnie oczyszcza, wzmacnia i detoksykuje włosy i skórę głowy. Wzbogacona kompleksem Beau Plex - kompozycją witamin: E, C, B3, B6, które odżywiają skórę głowy, aktywizują cebulki włosowe, nawilżają i odbudowują zniszczone włosy. Błoto zapewnia wyjątkową miekkość włosom i dodaje im objętości. Surowiec rytualny: glinka Ghassoul - pochodzi z Maroka, symbol czystości i niewinności, od tysiącleci stosowana przez Nomadów do oczyszczania ciała i mycia głowy. Zawiera unikatowe bogactwo magnezu, krzemu i wapnia, posiada nadzwyczajne właściwości detoksykujące, dotleniające, kojące i wygładzające. 


A oto moja opinia :
-Odżywia skórę głowy , i faktycznie aktywizuje cebulki włosowe , fajnie nawilża i wzmacnia włosy ;)
Po użyciu włosy są miękkie , gładkie. Moim zdaniem to błotko działa jak peeling , oczyszcza skórę głowy i włosy z zanieczyszczeń i silkonów więc polecam bo warto dać włosom szansę troszkę pooddychać ;)

Jak stosuję :

Ja nie stosuję się do czasu , który zaleca producent. Błoto trzymam około 30 min. czasami dłużej , nie zaszkodzi. Trzeba dobrze spłukać , ale to chyba tak jak w przypadku  wszystkich produktów. Na koniec polewam włosy zimną wodą , co daje lepszy efekt , bo łuski włosów się zamykają przez co włoski są gładsze ;)

Jak d;la mnie strzał w 10 !    Co do dostępności hm w rossmanie można je dostać w saszetkach , czasami w opakowaniu.  Jesli chcecie zakupić całe błotko to w naturze z pewnością je zdobędziecie. No i jeszcze w kauflandzie , ale w naturze jest tańsze ;)     



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...