piątek, 27 lutego 2015

Globalny marketing z Colway - Zarabiaj tak, jak lubisz!/ Spotkania otwarte

Cześć !
W dzisiejszym wpisie opowiem wam trochę o ciekawej inicjatywie na rynku kosmetycznym firmy Colway.

Organizacja konsumencko-dystrybucyjna Colway , dzięki której tysiące pań z powodzeniem zasilało swoje domowe budżety zarobkując na propagowaniu polskiego eliksiru młodości: Kolagenu Naturalnego oraz innych produktów z jego rodziny – inauguruje właśnie nowy, ogromny projekt biznesowy: Colway International, którego celem jest otwarcie całego świata na polskie wynalazki biotechnologiczne.Produkty kosmetyczne i suplementacyjne o uznanej marce.



Czym jest Colway? To marketing partnerski, którego twórcy jeszcze raz chcą się podzielić się nieuchronnymi, wielkimi wpływami, z jak największą ilością rodaków. Pierwsi, dający początki strukturom sieciowym takich przedsięwzięć ich uczestnicy, osiągali wielokrotnie w dziejach duże dochody. Powstawały w ten sposób nawet fortuny. Po raz pierwszy, taki globalny marketing sieciowy, oparty o sukces rodzimej firmy eksploduje z Polski. 

Inauguracja 26 kwietnia 2015 w Gdyni. Spotkania Otwarte, informujące o szczegółach tego dostępnego dla wszystkich projektu odbywają się już, w 18 polskich miastach. Więcej tutaj.


Powyżej terminy spotkań w poszczególnych miastach.Myślę, że warto udać się na takie spotkanie i dowiedzieć się więcej. To nic nie kosztuje. :)

środa, 25 lutego 2015

WŁOSOWE GADŻETY-MASAŻER DO SKÓRY GŁOWY/Jak przyspieszyć porost włosów?


Cześć !
Na dziś miałam zaplanowany wpis, w którym pokażę wam wszystkie moje włosowe gadżety, ale postanowiłam, że zrobię nową serie wpisów na blogu o takich gadżetach i każdy będę mogła dokładniej omówić. Dziś zajmiemy się jedną z moich ulubionych rzeczy, a mianowicie masażerem do skóry głowy.




Co to takiego i gdzie to kupię? Jest to masażer do skóry głowy. Kupicie go na allegro za 2zł. Pamięta, że widziałam go rownież w sklepach jysk i w pepco za 10zł.






Jak go używać ? ''nakładacie'' go na głowe i poruszacie w górę i w dół.Ja mam najbardziej tradycyjny masażer do skóry głowy, który wygląda trochę jak kuchenny gadżet. Jeśli robicie masaż same wtedy nie poczujecie łaskotania, ale jeśli robi go wam partner albo ktoś inny to wtedy wam to gwarantuje. Masujcie około 2-3minut. Znalazłam obrazek ilustrujacy ten ''zabieg'' :


Jakie daje korzyści?
  • Odpręża- dzięki takiemu masażowi można się bardzo przyjemnie zrelaksować (kiedy robi go nam ktoś inny).
  • Pobudza włosy do wzrostu- To największa zaleta tego masażera. Regularne wykonywanie masażu skóry głowy pobudza włosy do wzrostu.
  • Wzmacnia efekty wcierek- jeśli używacie wcierek na porost włosów to warto wzmocnić ich działanie masując skórę głowy po ich nałożeniu.
Jeśli jesteście ciekawe samego masażu i tego czym mozna zastąpić ten masażer zapraszam do starszego wpisu na ten temat, który znajdziecie tutaj.

Lubicie ten gadżet ? A może macie zamiennik? :)

niedziela, 22 lutego 2015

ZDENKOWANI I ULUBIEŃCY W JEDNYM


Cześć!
Na dziś zaplanowałam dla was denko, ale jak zobaczyłam co udało mi się zużyć w tym miesiącu to postanowiłam połączyć denko z ulubieńcami, ponieważ są to same dobre kosmetyki i żal mi się z nimi rozstawać :)


  • OLEJ MONOI- Mimo, że opakowanie z pipeta nie jest praktyczne w przypadku oleju o stałej konsystencji to bardzo go polubiłam. Na twarzy jest ok, ale moje włosy go uwielbiają, dlatego też tak szybko się skończył. Jego działanie jest uderzająco podobne do oleju kokosowego, bo w sumie na nim bazuje, ale jeśli nie lubicie zapachu kokosa to polecam właśnie monoi, bo pachnie obłędnie. Jeśli jednak lubicie kokosowe zapachy to polecam olej koskowy, bo dziala tak samo, a jest dużo tańszy. Jeśli jesteście ciekawe pełnej recenzji olejku monoi to zapraszam was do tego wpisu.
  • OLEJ KOKOSOWY-Chyba nie muszę mówić, że to mój największy ulubieniec? Nie rozstaję się z nim odkąd go poznałam. Bardzo pomógł moim włosom, to dzieki niemu udało mi się zapanować nad rozdwajającymi się końcówkami i to w dużej mierze jemu zawdzięczam aktualny stan moich włosów. O tym jak wybrać dobry olej kokosowy pisałam tutaj.
  • SYLVECO, HIBISKUSOWY TONIK DO TWARZY- Jeśli szukacie delikatnego toniku z dobrym składem to polecam właśnie ten. Uspokaja skórę, nie podrażnia. Ma ciekawą, trochę żelową konsystencję i delikatny, ziołowy zapach. Wrócę do niego z pewnością latem. Teraz mam zamiar stosować tonik Lirene-wybielenie.
  • NATURA SIBERICA, ODZYWKA REGENERUJĄCA- Pięknie pachnie landrynkami, ale ma bardzo wodnistą konsystencję, przez co jest niewydajna. Ale mogę jej to wybaczyć, ponieważ świetnie wygładza i dyscyplinuje włosy. Jednak zauważyłam, że stosowana po każdym myciu nie daje już takich efektów jak stosowana od czasu do czasu. Pełną recenzje możecie przeczytać tutaj.
Jak wasze zużycia? Miałyście coś z tych kosmetyków? Jak się u was sprawdziły?

piątek, 20 lutego 2015

Dlaczego warto mieć spiruline/ ulubione zastosowania


Cześć!
Dziś opowiem wam o moim ulubieńcu, który jest już ze mną od 2 lat, a teraz znowu do niego powróciłam. Jest to wielofunkcyjny produkt jakim jest spirulina. Jeśli borykacie się z przebarwieniami, problemami z włosami itd. to zostańcie ze mną.


Czym jest spirulina? To nieprzyjemnie pachnący glon, który ma mase właściwości i zastosowań. Zawiera aż 4058 składników odżywczych. Znajduje się w niej cenne białko, witaminy, minerały oraz pierwiastki śladowe.W doskonałych proporcjach oraz w towarzystwie innych substancji, które ułatwiają ich wchłanianie. 

''Konsystencja''- Ja znam dwa rodzaje spiruliny w tabletkach i sproszkowaną. Jeśli chcecie się zdrowo odżywiać to polecam jedzenie spiruliny w tabletkach, nie wiem czy ktoś się odważy na jedzenie tej w proszku. Jednak jeśli chcecie ją zastosować w celach kosmetycznych to polecam ta sproszkowaną.

Kosmetyczne zalety spiruliny :
  • wzmocnienie skóry, włosów i paznokci – spirulina spowalnia proces wypadania włosów oraz przeciwdziała łamaniu paznokci. Systematyczne stosowanie tej rośliny zapewnia gęste włosy, gładką skórę i mocne paznokcie.
  • odmładzanie, spowalnianie procesów starzenia 
  • likwiduje worki pod oczami
  • alga Spirulina zawiera przynajmniej 12 rodzajów witamin, 11 minerałów, 4 ważne barwniki, 14 niezbędnych i mniej ważnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych oraz 18 niezbędnych i mniej ważnych dla zdrowia aminokwasów
  • pomaga w walce z przebarwieniami skórnymi
  • wyrównuje koloryt skóry
  • ujarzmia i wygładza włosy
Moje ulubione zastosowania spiruliny

  • włosy : Uwielbiam robić włosom maske ze spiruliny. Ja osobiście nie lubię się bawić w maskowanie przed myciem, w tym celu wolę olejowac włosy. Jesli jesteście zwolenniczkami nakładania masek po myciu włosów to polecam wymieszać spirulinę z dowolną maską bazową (najlepiej z prostym składem) i nałożyć na włosy na około 20-30 minut. Po takim zabiegu włosy będą wyglądały na odżywione, lśniące i będą bardzo gładkie.
  • twarz : Spiruline czesciej stosuje do pielęgnacji twarzy, bo daje naprawdę zauważalne efekty. Dzięki niej udało mi się rozjaśnić w dużym stopniu piegi i wyrównałam koloryt skóry. Teraz do niej wróciłam i taką maskę robię raz w tygodniu. Mieszam 2 łyżeczki spiruliny z letnią wodą/hydrolatem, czasami dodaję odrobinę olejku. Twarz już po pierwszym użyciu jest ładnie rozświetlona, a koloryt wyrównany. Jest bardzo wygładzona. Przy regularnym stosowaniu możecie się spodziewać rozjaśnienia.
  • ciało : To w sumie przypadkowe odkrycie. Kiedy robię maskę ze spiruliny i trochę mi jej zostaje to wkładam naczynie, w którym ją rozrabiałam do wanny z wodą, oczywiście woda staje się przerażająco zielona i mam wrazenie, że wyjdzie z niej jakiś potwór, ale po takiej kąpieli skóra jest niesamowicie gładka, a reszta spiruliny się nie marnuje.
Gdzie ją dostaniecie/ile to kosztuje? Spirulina nie jest droga i jest wydajna. Ja w zielniku za 75g płacę jakieś 10zł i wystarcza mi to na bardzo długo. Polecam własnie szukanie jej w sklepach zielarskich czy też w sklepach ze zdrową zywnością, ponieważ tam cenowo opłaca się bardziej niż w sklepach z półproduktami.

Lubicie spiruline? :)

środa, 18 lutego 2015

OLEJEK Z MARAKUI HIT CZY KIT?


Cześć !
Dziś mam dla was recenzję olejku, który już długo gości w mojej szafce kosmetycznej.  Początkowo byłam do niego sceptycznie nastawiona, bo nie sprawdził się na włosach, ale moja twarz oszalała na jego punkcie. Przyznam, że wybrałam ten olejek nie czytając o jego właściwościach, nie czytając recenzji, kompletnie w ciemno.

''Naturalny olejek z marakui marki Planeta Organica przeznaczony jest do codziennej pielęgnacji skóry i włosów. Skutecznie oczyszcza, usuwając martwe komórki warstwy rogowej oraz przyspiesza proces odnowy skóry. Posiada dwukrotnie większy potencjał antyutleniający niż olejek arganowy, co czyni go niezastąpionym środkiem w walce z objawami starzenia. Swoje unikalne właściwości przeciwzamrszczkowe zawdzięcza m.in. dużej zawartości owocowych kwasów tłuszczowych. Olejek z marakui doskonale regeneruje i odżywia skórę oraz suche włosy, nie przetłuszczając ich.''

Cena/ pojemność / dostępność : 25,90 / 30ml / LifeTree


  • WŁOSY- Niestety na włosach ten olejek się nie sprawdził. Nakładałam go zarówno na noc jak i na 3h, ale nie widziałam efektów. W sumie to nawet dobrze, bo jest go mało i szkoda go używać do włosów. Jeśli potrzebujecie dobrego olejku do włosów to z Planeta Organica polecam olej monoi.
  • TWARZ- W tej roli bardzo mnie zadowolił. Nie mówię, że tak mnie zachwycił, że już nigdy nie sięgnę po inny, ale jestem z niego bardzo zadowolona, bo to pierwszy olejek, który się sprawdził na mojej twarzy tak dobrze. Myślałam, że będzie się wchłaniał bardzo długo, ale się myliłam. Mimo tłustej konsystencji wchłania się bardzo szybko i pozostawia na twarzy przyjemną, delikatną powłoczkę. Skóra jest bardzo wygładzona. Nie uzyskałam tego po żadnym kremie. Jest tak miękka, że ciągle ją dotykam (wiem, że to źle, ale nie mogę się powstrzymać). Warto wspomnieć, że efekt utrzymuje się bardzo długo.Po jakimś czasie zauważyłam, że moja twarz wygląda lepiej, nie wygląda na zmęczoną, to tak jak taki zastrzyk energii. Ostatnio oglądałam na yt recenzje tego olejku i dziewczyna praktycznie potwierdziła moje zdanie, ona zauważyła że olejek radzi sobie z przebarwieniami. Jeśli chodzi o mnie mogę się zgodzić, że delikatanie wyrównuje koloryt skóry (oczywiście przy regularnym stosowaniu). I najważniejsze ! Ten olejek w ogóle mnie nie zapchał i nie wyskakują mi po nim żadne niespodzianki.
  • DODATEK- Jeśli nie lubicie olejków solo zawsze możecie dodać odrobinę do ulubionego kremu, aby wzmocnić jego działanie. Możecie też dodać odrobinę do maski do włosów, aby były bardziej błyszczące.
Podsumowując : Sprawy techniczne. Olejek jest zamknięty w ciemnej, szklanej buteleczce z pipetą. Nie ma intensywnego zapachu, praktycznie go nie czuć i nie jest jakiś specyficzny. Jest to zarówno hit jak i kit. Kit dla włosów, a hit dla twarzy. Cieszę się, że nie jest odwrotnie, bo stosowany tylko do twarzy jest bardzo wydajny.Wiem, że na zdjęciu jest pełna buteleczka, ale takie sprostowanie- zdjęcia robię zawsze przed otwarciem kosmetyku, aby było estetycznie.

Miałyście? Lubicie? Jaki olejek polecacie?




poniedziałek, 16 lutego 2015

SIEMIE LNIANE DLA WŁOSÓW NA KILKA SPOSOBÓW


Cześć!
Dziś przychodzę do was z wpisem  o dobrym przyjacielu moich włosów, a mianowicie o siemieniu lnianym i o tym jak można je wykorzystać na naszych włosach.

Czym jest siemie lniane? Nasiona lnu zawierają związki śluzowe, substancje oleiste, kwasy organiczne, nienasycone kwasy tłuszczowe, sole mineralne (cynk, żelazo, magnez), witaminę E, fitosterole, fitoestrogeny, lecytynę i flawonoidy. Siemię lniane doceniane jest ze względu na działanie osłonowe i nawilżające na śluzówkę przewodu pokarmowego, a także właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Cena/dostępność : około 3zł w sklepach spożywczych

KILKA SPOSOBÓW ZASTOSOWANIA SIEMIENIA LNIANEGO NA WŁOSACH

  • Maseczka do włosów ''solo''- 2 łyżki nasion zalewamy szklanką wody i gotujemy kilka minut. Następnie odcedzamy wywar i wmasowujemy go we włosy. Spłukujemy po minimum godzinie. Maseczka nawilża włosy oraz zmniejsza tendencję do puszenia się pod wpływem wilgoci.

  • Maseczka do włosów ''ulepszacz''-''laminowanie siemieniem''- u mnie laminowanie żelatyną średnio się sprawdziło, a efekty jakich oczekiwałam od laminowania żelatyną otrzymałam po siemieniu. Blask, miękkość, gładkość, polecam  ! Jak dokładnie wykonać mieszankę i jak to przygotować opisałam razem z efektami w tym wpisie.

  • Żel lniany-domowy sposób na stylizację loków. Przepis: 2 łyżki siemienia lnianego , szklanka wody. Gtować 15 min. na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Odcedzić , wystudzić. Gotowy do uzycia po około 12h. Trwałość 2tygodnie (przechowywać w lodówce).Żel nie tylko będzie stylizował, ale również odżywiał włosy.
  • Płukanka
    -2 łyżki siemienia lnianego
    -1,5 szklanki wody
    -Ja nie spłukiwałam ;)
    -jeśli już chcecie spłukać to po 30 min. ale osobiscie polecam bez spłukiwania

    1.Zalewamy siemię 1,5 szklanki wody , po 10 minutach odcedzamy. Taką odcedzoną wodą polewamy nasze włoski przy ostatnim płukaniu. Nie spłukiwać ! ;) A jeśli już to po 30min , ale bardzo polecam bez spłukiwania.
A wy lubicie siemie lniane? Moje włosy je uwielbiają ! :)

piątek, 13 lutego 2015

WALENTYNKOWE INSPIRACJE/STROJE I PREZENTY


Cześć!
Wiem, że na temat walentynek jest już chyba zbyt późno, bo są już jutro, ale może akurat ktoś nie ma jeszcze pomysłu i wzajemnie sobie pomożemy. Ja sama jakoś nie obnoszę się z tym dniem, dzień jak co dzień, ale jednak jest w nim to coś, że chce się go spędzić jakoś inaczej :)



STYLIZACJA- Myślę, że każda kobieta myśli o tym w co się ubrać. Walentynki kojarzą mi się z kolorem czerwonym i to właśnie on będzie dominował. Lubię go łączyć z czarnym i postanowiłam założyć rozkloszowaną, czerwoną spódniczkę, koronkowe czarne body, czarne rajstopy i czarne botki. 

MAKIJAŻ-On będzie po prostu dopełnieniem stylizacji. To będzie coś w stylu pin up. Czarne kreski i czerwone usta.

PREZENTY/SPĘDZANIE CZASU:

  • TRADYCYJNY ALBUM -Ja nie lubię się bawić w rzeczy typu poduszki w kształcie serca itd. Zrobiłam więc album, ale jest on po prostu inny. Tradycyjny, do wklejania zdjęć. Do tego na każdej stronie dopisałam czarnym piórem miłe wspomnienie. Uwierzcie, pięknie to wygląda.
  • NIEŚMIERTELNIK- Jeśli lubicie tego typu biżuterie warto połączyć ją z grawerem. Piękna pamiątka.
  • KOLACJA- Przyznam, że dla mnie taka kolacja przy świecach, winie jest o wiele lepsza niż prezent. Oczywiście jest też świetnym dodatkiem do prezentu :)
  • KINO- Romantyczna komedia we dwoje? Czemu nie ! Teraz wszędzie widzę reklamy ''50 twarzy Greya'' i chyba własnie przez te reklamy chęć pójścia na ten film mi się przejadła, bo one są po prostu wszędzie. Jednak zaczęłam czytać książkę i powiem wam, że chęci wracają.
  • PODARUJ MU SIEBIE-Wersja dla odważnych? Ostatnio rozmawiałam z przyjacielem odnośnie walentynek. Powiedział mi, że faceta nie cieszą tak prezenty jak to co może zrobić jego kobieta. Mowa o kolacji, wspólnie spędzonym czasie i zmysłowym tańcu :)


Teraz wymyślając co można podarować ukochanemu doszłam do wniosku, że to własnie oni mają większe pole do popisu i oprócz tych 5 rzeczy mam totalną pustkę w głowie :)

Podzielcie się swoimi pomysłami :)

środa, 11 lutego 2015

Dlaczego nie warto się bać mocniejszych szamponów?



Cześć!
Dziś mam temat, który moim zdaniem powinien zostać poruszony, ponieważ zbyt wiele osób na początku pielęgnacji włosów rezygnuje z mocniejszych szamponów. W tym wpisie opowiem wam trochę o ich zaletach. Sama na początku włosomaniactwa z nich zrezygnowałam na rzecz tych delikatnych, ale ostatnio znowu do nich wróciłam.

2 Podstawowe mocniejsze środki myjące (mam na myśli te których najczęściej unikacie):

  • SLS (Sodium Lauryl Sulfate)
  • SLES (Sodium Laureth Sulfate)

Na jakie problemy może nam pomóc mocniejszy szampon?

  • Łupież- To jest kwestia indywidualna, ale w większości przypadków się sprawdza. Ja miałam straszny łupież po delikatnych, rosyjskich szamponach. Pozbyłam się tego problemu, kiedy zaczęlam myć włosy tymi mocniejszymi. Teraz używam ich przy każdym myciu i nie zauważyłam żadnego przesuszenia, a moja skóra głowy jest bardzo zadowolona.
  • Silikonowa pielęgnacja- Kiedy stosujecie silikonową pielęgnację, bardzo ważne jest abyście systematycznie oczyszczały włosy, aby silikony nie nabudowały się na włosach. Nie mówię, że macie używać codziennie mocnych szamponów, ale raz na tydzień lub raz na 2 tygodnie na pewno nie zaszkodzi.
  • Wchłanianie składników odżywczych-Kiedy włosy są dobrze oczyszczone lepiej wchłaniają składniki odżywcze. Porównajcie sobie to do mycia twarzy mleczkiem oczyszczającym i nałożeniem kremu ze zrobieniem peelingu i nałożeniem kremu.
  • Domywanie- Niektórych substancji delikatny szampon nie domyje jak np. parafina, oleje mineralne i niektóre silikony.
  • Plątanie włosów-Kiedyś miałam straszny problem z plątaniem włosów. Mycie mocniejszym szamponem i użycie odpowiedniej odzywki pomogło.
  • Świeżość- Kiedy umyję włosy mocniejszym szamponem, są one dłużej świeże.
Oczywiście tym postem nie chcę was zmuszać do używania takich szamponów, ale zachęcić abyście się ich nie bały :)

poniedziałek, 9 lutego 2015

plan pielęgnacji włosów


Cześć !
Dziś po dośc długiej nieobecności mam dla was bardzo prosty, ochronny plan pielęgnacji na luty. W tym miesiącu stawiam na ochronę i dbanie o skórę głowy.

  • Serum ochronne-To już moja druga buteleczka serum Agadir argan oil. Świetne do ochrony końcówek.
  • Tonik do skóry głowy- nie wiedziałam, że ta firma ma toniki do skóry głowy o tak dobrym składzie, polecam !
  • Maska-L'oreal Mythic oil- nadal stosuję pielęgnację ochronną, dlatego ta maska będzie do tego odpowiednia.
  • Szampon-Nadal używam mocniejszych szamponów, bo te delikatne powodują u mnie łupież.
A jak wasza pielęgnacja? :)

środa, 4 lutego 2015

włosowa aktualizacja


Cześć !
Dziś mam dla was zdjęcie z aktualnym stanem moich włosów. Jak możecie zauwazyć mój skręt wraca do normy i bardzo mnie to cieszy. Udało mi się zniwelować łupież. Ostatnio je podcięłam, więc w lutym mam zamiar stosować przyspieszacze, ale o tym w następnym wpisie z planem pielęgnacji :) Podsumowując:

  • opanowałam łupież
  • skręt wraca do normy
A jak wasze włosy ? :)

poniedziałek, 2 lutego 2015

Blogowe WSPÓŁPRACACe- ile ''zarabia'' bloger? Najzabawniejsze propozycje


Cześć !
Dziś mam chyba interesujący temat dla osób, które często mnie pytają ''ile zarabiasz na blogu?''. Pytanie jest moim zdaniem zbyt dosłowne, bo ja za prowadzenie bloga nie zgarniam miesięcznej wypłaty. Dlatego dziś chcę wam opowiedzieć na czym polegają blogowe współprace.

1.Pieniądze- Na blogu można zarobić, ale ja tego tak nie odbieram, ponieważ zazwyczaj można zarobić na sponsorowanym wpisie, czego ja nigdy nie zrobiłam i nie zrobię nawet za pieniądze. Zdarzy mi się napisać artykuł dla jegoś portalu, który jest publikowany na ich portalu, a nie na moim blogu. Jednak nigdy nie robię sponsorowanych recenzji za pieniądze.

2.Współpraca barterowa - To forma z której korzystam. Czyli kosmetyki w zamian za recenzję (ja decyduje o tym czy będzie to recenzja pozytywna, negatywna i nie daje jej nikomu do wglądu przed publikacją). Ważne żebyście to wy wybierały kosmetyki i aby nie rzucać się na 1 kosmetyk, który ktoś nam wyśle w zamian za długą recenzje.

3.Próbki- To moim zdaniem śmieszne, że ktoś oferuje do współpracy próbki kosmetyków. Po pierwsze jak na ich podstawie można zrobić wierną recenzje? Po drugie to trochę poniżające, osoba która proponuje nam coś takiego nie szanuje tego co robimy.

4.Bierz co dają? NIE- Ja osobiście na początku przygody z blogiem brałam wszystko i teraz trochę się tego wstydzę, ale chyba każdy tak miał. Teraz wszystko selekcjonuje i biorę tylko to co mi się przyda, bo trzeba pamiętać o tym, że z współpracy należy się wywiązać, a 15 paczek tygodniowo z pewnością utrudni zadanie.

5.Wybieraj - To Ty powinnaś wybrać kosmetyk, który masz dostać do testowania. To Ty wiesz najlepiej co Ci się przyda, jaką masz skórę czy włosy. Denerwuje mnie, kiedy pisze do mnie szanowana firma, a później ''Prosze podać adres, wyslemy jakiś jeden kosmetyk''. Wtedy rezygnuje, bo co jeśli wyślą coś co już mam? Albo coś czego skład kompletnie mi nie odpowiada, ja będę musiała to zrecenzować. Dziekuję :)

6.Ilość- Myślę, że każdy wie ile warte jest jego poświęcenie czasowe jeśli chodzi o prowadzenie bloga. I myślę, że osoby proponujące do współpracy kosmetyk za 5zł nie szanują tego co robimy.

7.Konkurs - Moim zdaniem to bardzo fajna forma współpracy, ponieważ możecie na tym skorzystać Wy-czytelnicy i wygrać coś dla siebie :)

8.Najzabawniejsze propozycje współpracy na które rzecz jasna się nie zgodziłam :
  • Tampony
  • Podpaski
  • Pasta do zębów
  • Majtki (typowe ''gacie po tacie'')
  • waciki kosmetyczne
  • krem na odparzenia dla niemowląt
  • pampersy !
  • proszek do prania
  • skarpetki
Trzeba pamiętać, aby nie zakładać bloga tylko dla współprac, lecz dla przyjemności. Prowadzenie bloga jest dla mnie bardzo przyjemne, lubię pisać, bo to motywuje mnie do pielęgnacji włosów. Współprace są po prostu takim umilaczem. :)

A jakie były wasze najbardziej zabawne propozycje współpracy?

czwartek, 29 stycznia 2015

Ulubieniec stycznia / L'oreal Mythic Oil - maska do włosów


Cześć !
Chciałam zrobić typowch ulubieńców, ale oprócz maski do włosów nic innego mnie w tym miesiącu nie zasoczyło, dlatego mam tylko jednego ulubieńca, którym jest właśnie maska Mythic Oil.

Od producenta : Maska Loreal Mythic Oil to odżywcza maska do wszystkich rodzajów włosów, szczególnie suchych i zniszczonych. Dyscyplinuje włosy, zapewniając im jedwabistą gładkość oraz piękny blask. Pozostawia włosy głęboko odżywione i nawilżone. Zawiera olejek arganowy i olejek z nasion bawełny.

Cena/dostępność : 39,90 (aktualnie na promocji)/ IdealHair



Koncystencja/cena/wydajność : Maska nie należy do najtańszych ( /200ml). Jednak jest ona bardzo gęsta i wystarczy minimalna ilość żeby poryć nią włosy, przez to jest też bardzo wydajna, więc myślę, że cena jest adekwatna do wydajności tej maski.

Zapach : Nic secjalnego, dość delikatny, nie jest mdły i czuć go przez cały dzień na włosach.

Skład : Jak na maski te firmy skład jest dobry, taki jakie lubię. Na początku w składzie trochę emolientów, wosk candelila, pózniej silikon i inne składniki. Połączenie składników odżywczych z tymi ochronnymi.

Działanie : Wystarczy niewielka ilość maski na moje włosy i uzyskuję efekt taki jaki lubię czyli ''dociązenie'', ale nie ''obciązenie''. Trzymana przez 3 minuty jak i przez 15 daje dobre efekty. Ja jednak wolę drugą opcję, ponieważ włosy sa wtedy jeszcze bardziej wygładzone. Maska w połączeniu z suszarką potrafi czynić cuda i trochę rozprostować moje włosy. Natomiast bez suszarki ladnie podkreśla skręt. Włosy są miękkie w dotyku, ale jeszcze bardziej wygładzone, lejące jak po wyjściu od fryzjera. Maska nie puszy moich włosów. Faktycznie tak jak zapewnia producent dodaje  blasku, który tak ciężko wydobyć z moich włosów. Pozytywnie mnie zaskoczyła i mam zamiar wypróbować inne kosmetyki z serii Mythic Oil.

Miałyście ? Lubicie?

poniedziałek, 26 stycznia 2015

2 kroki do zdybycia i zniwelowania łupieżu czyli jak pozbyłam się łupieżu


Cześć !
Dziś opowiem wam w jaki sposób nie mogłam się odpędzić od łupieżu i jak sobie z tym poradziłam. Jak zobaczycie nei jest tego wiele, nie jest to skomplikowane i nie wymaga wiele czasu.

JAK ''ZŁAPAŁAM'' ŁUPIEŻ? 


  • Rosyjskie szampony- Kiedyś moja skóra je tolerowała jednak po jakimś czasie kiedy tylk o umyłam włosy wschodnim przyjacielem moja skóra głowy była cała w łupieżu. Widocznie coś się zmieniło i już nie toleruje tych szamponów, ponieważ kiedy użwywam mocniejszych wszystko jest ok.
  • Nakładanie odżywek  na skórę głowy : I tutaj też, kiedy np. nałożę na skórę głowy balsam Seboradin wszysto jest dobrze, jednak kiedy nałoże na nią jakiś rosyjski balsam to znowu pojawia się biały problem, dlatego teraz używam ich tylko na długość.
JAK SIĘ POZBYŁAM ŁUPIEŻU?

  • Zmiana szamponu-Odstawiłam rosyjskie szampony i zamieniłam je na mocniejsze. Było dobrze, ale jeszcze nie tak jak chciałam, więc mój TŻ zaproponował mi szampon Head&Shoulders. Początkowo go wyśmiałam, bo stwierdził że na pewno mi pomoże. I wiecie co? Nie wierzyłam, że to coś da, ale pomógł. Jestem tylko ciekawa czy to efekt do czasu jego stosowania, czy się utrzyma. Póki co jeszcze go nie odstawiam, bo moja skóra głowy się uspokoiła i nic się z niej nie sypie.
  • Olej kokosowy- Jak wiecie bardzo go lubię. Nakładam go zarówno na skórę głowy jak i na włosy. Nakładany na skórę głowy pobudza moje włosy do wzrostu i pomógł mi zniwelować łupież. Nakładam go przed myciem na 3h lub na całą noc.
Jak widać nie jest tego wiele. A wy macie promlem z łupieżem? Jak sobie z nim radzicie? :)



sobota, 24 stycznia 2015

ZAMIENNIK OLEJU KOKOSOWEGO, KTÓRY NIE PACHNIE KOKOSEM-OLEJ MONOI

Cześć !
Dziś chciałabym wam opowiedzieć o olejku, który ma uderzająco podobne działanie do mojego ulubieńca-kokosowego, ale który nie pachnie kokosem. Wiem, że wiele z was lubi działanie oleju kokosowego, ale nie lubi jego zapachu, więc chyba mam dla was alternatywę jaką jest olej monoi.

''Olejek Monoi de Tahiti to bardzo unikalny i niezwykle skuteczny środek do codziennej pielęgnacji skóry i włosów. Doskonale się wchłania i nie pozostawia tłustej powłoki. Może być stosowany zarówno na dzień, jak i w nocy. Pozwala wzmocnić i utrwalić opaleniznę. Świetnie nadaje się do skóry szczególnie wrażliwej i może być stosowany do pielęgnacji dzieci. Nadaje skórze sprężystości i elastyczności. Odbudowuje zniszczone włosy, nadając im naturalnego połysku.''

Cena/Dostępność :  25,90/30ml  LifeTree 



Opakowanie: Opakowanie początkowo wygląda super i lubię coś takiego kiedy mam do czynienia z serum i płynnymi olejkami. Jednak w tym przypadku się ono nie sprawdziło, ponieważ jest to olej o stałej konsystencji. Początkowo nie mogłam otworzyć opakowania, wyleciała pipetka.. Nawet po włożeniu go do ciepłej wody pipetka była zbędna, bo nie mozna było nabierać  nią oleju, musiałam go po prostu wylewać. Więc bardzo duży minus za opakowanie.

Zapach: Coś pięknego ! Jako, że olej bazuje na kokosowym, spodziewałam się własnie takiego zapachu. Jednak ten jest inny, jakby kwiatowy, trochę słodki. Pachnie jak perfumy, dlatego tez pomyślalam, że może być perfumowany. Drążyłam temat i znalazłam informacje, że jest to naturalny zapach tego olejku.

Działanie:
  • Twarz: Jest to dobry olejek do twarzy, ponieważ bardzo szybko się wchłania i pozostawia skórę gładką. Jednak osoby z tendencją do zapychania powinny na niego uważać. Ja go używałam i nic się złego nie stało, jednak moją siostre ''wysypało''.
  • Włosy: Skupmy się na włosach, bo własnie w tym celu uyżwam go najchętniej. Jest to bardzo dobra alternatywa dla oleju kokosowego, ponieważ to na nim bazuje olej monoi. Moje włosy bardzo lubią olej kokosowy, więc i z tym się polubiły. Na długość działa bardzo dobrze, nie puszy włosów i je wygładza. Nie trzeba nawet nakładać odżywki. Jeśli chodzi o skórę głowy to trochę lepiej sprawdził się kokosowy. 
  • Wydajność: Olej niestety nie należy do wydajnych jeśli używamy go na włosy, więc tutaj polecam bardziej kokosowy, który jest po prostu tańszy i działa praktycznie tak samo. Jesli jednak macie ochotę stosować go tylko na twarz to wydajność będę ok. 
Podsumowując: Bardzo ładnie pachnący olej, który działa podobnie jak kokosowy. Ma on niewygodne opakowanie. Bardzo szybko się wchłania, ale osoby z tendencją do zapychania powinny uważać. Na włosach sprawdza się zaś bardzo dobrze : wygładza, zmiękcza i nie puszy.

Miałyście? Lubicie?

czwartek, 22 stycznia 2015

DENKO


Cześć!
Dziś mam dla was kilka kosmetyków, które udało mi się wykończyć. Niektóre chciałam już zużyć, a niektórych mi szkoda.


  • Olej kokosowy,ekologiczny- Jest to olej rafinowany, nie pachnie kokosem i nie mogłam się doczekać kiedy go zużyje i zacznę nierafinowany. Nie ma porównania :) Jeśli jesteście zainteresowane olejem kokosowym to polecam, ale te nierafinowane.
  • Organic Shop, Maska do włosów ''miód i avocado''- jest to moja ulubiona maska do włosów, ponieważ przy regularnym działaniu naprawdę działa na nasze włosy. Oprócz tego nie obciąża, wygładza i zmiękcza kosmyki. Isty miód dla włosów :)
  • Sylveco, arnikowe mleczko do demakijażu-jak nigdy nie lubiłam mleczek tak Sylweco mnie uwiodło.Bardzo dobrze zmywa tusz do rzęs, bez pocierania. W dodatku ma świetny skład. Właśnie zaczęłam trzecie opakowanie.
  • Balsam do ciała evree- Dobry balsam, który po prostu wygładza skórę. Jednak ja chyba wolę coś cięższego i coś co ładnie pachnie (ten balsam ma jakiś taki zwykly zapach).
  • Agadir argan oil-serum do włosów, które pomogło mi uchronić włosy przed znisczeniami. Świetny kosmetyki, genialne działanie (ochorna, wygładzenie), ale niestety cena i dostępnośc powodują, że więcej do mnie nie wróci.
A jak wasze denko? :)

poniedziałek, 19 stycznia 2015

ULUBIONE WCIERKI i OLEJE NA POROST WŁOSÓW

Cześć !
Dziś mam dla was wcierki i oleje na porost włosów, które się u mnie najlepiej sprawdziły, a włosy rosły po nich jak szlone :)

WCIERKI :

  • Serum na porost włosow , Receptury Babuszki Agafii- To moje ulubione serum na porost włosów. Oczywiscie jeśli stosujemy je codziennie, a nie tak jak zaleca producent (2x w tygodniu). Codzienne stosowanie daje świetne rezultaty. Włosy rosną i oczywiście pojawia się mnóstwo nowych, małych, trochę niesfornych włosków. Recenzje tego serum możecie przeczzytać z tym wpisie.
  • Kulpol, woda brzozowa- Nie musi być akurat te firmy, ale z tego co wiem to jest ona chyba najtańsza. Dostaniecie ją w miejskich sklepikach. Kosztuje jakies 5zł i równiez pobudza porost włosów. Dodatkowo nie przetłuszcza włosów, a nawet trochę je odwieża.
  • Jantar, farmona- to kolejna tania i dobra wcierka, choc nie tak mocna jak serum babuszki. Jeśli nie macie dostepu do tych 2 to polecam równiez wcierke Jantar.
OLEJE:
  • Olej koskowosy- wiem, że już was męczę tym kokosem, ale jest to tak wszechstronny olej, że warto go mieć. Jeśli chodzi o porost włosów to sprawdził się u mnie najlepiej. Dodatkowo pomaga uporać się z łupieżem. Nawet jeśli wasze włosy go nie lubią to skóra głowy może go pokochać. Ja nakładam go zazwyczaj na noc lna skórę głowy i włosy lub na 3h przed ich umyciem.
  • Green Pharmacy, olej z papryczką - To olejek, który dostaniecie nawet w drogeriach. Jes tani, koztuje jakieś 7zł, ale pamiętajcie, żeby nakładac go tylko na skórę głowy. Zawiera on w składzie olej łopianowy, który może pomóc w walce z wypadaniem włosów oraz ostrą papryczkę, która pobudzi włosy do szybszego wzrostu.
  • Olej Khadi-To również dobry olej na porost włosów, ale jego cena jest bardzo wysoka. I powiem wam szczerze, że nie widziałam róznicy pomiędzy tym, a kokosowym.
A jakie są wasze ulubione wcierki i oleje na porost włosów? :)

piątek, 16 stycznia 2015

Natura Siberica : Regenerująca odzywka do włosów



Cześć!
Ten wpis miał się pojawić wczoraj, ale niestety kompletnie nie miałam czasu..Więc dziś mam dla was recenzję moim zdaniem dobrej odzywki, na którą warto zwrócić uwagę,ale pod kilkoma warunkami. Mowa o balsamie do wszystkich typów włosów.

Od producenta: Balsam rokitnikowy do wszystkich typów włosów marki Natura Siberica zapewnia naturalne zwiększenie objętości fryzury, a także długotrwałą i skuteczną ochronę włosów. Pozwala również na ich doskonałe ożywienie, zagęszczenie i uelastycznienie. Balsam wyraźnie ułatwia rozczesywanie oraz delikatnie podnosi włosy już od samych korzeni. Przeznaczony jest do codziennego stosowania.

Skład:Aqua with infusions of: Achillea Asiatica Extract* (krwawnik azjatycki), Viburnum Opulus Bark Extract (kalina), Larix Sibirica Needle Extract* (modrzew syberyjski), Argania Spinosa Kernel Oil* (marokański olej arganowy), Trifolium Pratense Flower Extract (koniczyna), Linum Usitatissimum (Linseed) Seed Oil* (olej z nasion białego lnu), Rosa Daurica Fruit Oil (olej z daurskiej dzikiej róży ), Hippophae Rhamnoides Fruit Oil* (olej ałtajskiego rokitnika), Cetearyl Alcohol, Quaternium-91, Cetrimonium Methosulfate, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Polyquaternium-37, Cetrimonium Bromide, Sodium Ascorbyl Phosphate, Hydrolyzed Wheat Protein (roślinna keratyna), Thiamine Nitrate (witamina B1), Cyanocobalamin (witamina B12), Hippophae Rhamnoidesamidopropyl Betaine, Benzyl Alcohol, Sodium Chloride, Benzoic Acid, Sorbic Acid, Citric Acid, Parfum

Cena/ Dostępność : 21,90zł / Lifetree


Jest to kolejny mój kosmetyk o zapachu landrynek ! Uwielbiam tego typu zapachy. Zacznijmy od spraw technicznych. Balsam ma okropną konsystencje, która jest zbyt wodnista. Podczas nakładania go na włosy mam wrażenie, że oblewam je wodą.Ze względu na wodnistą konsystencję jest on niestety bardzo niewydajny. Skład jest dobry, a mianowicie woda z mieszanką odżywczych składników. Jest też trochę oblepiaczy w dalszej części składu i może to dzięki nim daje taki fajny efekt? Zauważyłam pewną zależność. Jeśli używam tego balsamu po każdym myciu, moje włosy już na niego tak dobrze nie reagują. Jednak jeśli używam go co 2 mycie to są ne bardzo zadowolone. Włosy są po nim sypkie, łatwo się rozczesują, są miękkie i dociążone, czyli robi to czego oczekuję od odżywki. Myślę, że bardzo cienkie włosy może jednak obciążyć. Nie zauważyłam długofalowych efektów jak po masce z avocado, ale przecież jest to tylko odżywka. Jesli szukacie przyjemnej odzywki co 2 mycie to polecam. Jednak konsystencja sprawia, że ten balsam jest niewydajny..

Lubicie? :)

środa, 14 stycznia 2015

Dlaczego warto olejować włosy? Jak i czym to robić ? Co olejowanie zrobiło z moimi włosami?

Cześć !
Dziś mam dla was wpis odnośnie olejowania włosów. Na moim blogu pojawił się już podobny wpis, ale dostaję dużopytań odnośnie olejowania, więc postanowiłam napisac dzisiejszy wpis. W tym wpisie dowiecie się dlaczego wartoolejować włosy, co olejowanie zrobiło z moimi włosami, jakie są sposoby olejowania oraz jakie oleje się u mnie sprawdziły.

1.Sposoby olejowania : W każdym sposobie olej nakladamy na wlosy przed ich myciem. Najlepiej na noc lub minimum 3h przed myciem.
  • Na suche włosy : Jest to moja ulubiona metoda. Rozczesuje włosy, nakładam olej i kładę się spać.
  • Na mokre włosy: Moje włosy nie lubią tej metody. Dzwinie się aplikuje olej. Wystarczy zamoczyć włosy i nałożyć olej.
  • ''Rosołek'': Ta metoda również nie nalezy do moich ulubionych. Polega ona na dodaniu do wody oleju i moczeniu w tym włosów.
2.Olejować włosy czy skórę głowy? Polecam olejowanie zarówno włosów jak i skóry głowy. W olejnym punkcie dowiecie się dlaczego.

3.Dlaczego warto nakładać olej na skórę głowy? Dzięki nakładaniu oleju na skórę głowy możecie jej po prostu pomóc. W zaleznośći od tego jakiego oleju użyjecie, nakladanie go na skóre głowy przniesie inne efekty. Np. :
  • Problem z łupieżem : Jeśli masz problem z łupieżem polecamnakładac na skórę głowy olej kokosowy. Nawet jeśli włosy go nie polubią tak skóra głowy będzie zadowolona, a Ty szybko pozbędziesz się łupieżu.
  • Szybszy porost włosów: Tutaj również polecam olej kokosowy. Wcierany regularnie w skorę glowy przyspiesza porost włosów. Do takich przyspieszaczy należy jeszcze olej khadi, ale moim zdaniem jest on zbyt drogi, a kokosowy działa jeszcze lepiej. Polecam również olej oilmedica czy tez vatica. Polecam równiez olejgreen pharmacy zczerwoną papryczką (znajdziecie go na pewno w sklepie Natura)
  • Problem z wypadaniem : Tutaj pomogą olejki ziołowe jak np. sesa czy też sesa plus. Dobre będą rowniez oleje z korzeniem łopianu (np. te z Green Pharmacy)
4.Dlaczego warto nakładać olej na włosy? Jak olejowanie zmieniło moje włosy? Oprócz tego, że praktycznie pozbyłam się łupieżu, olejowanie przyspieszyło porost moich włosów: Odkąd pamiętam używam oleju kokosowego i to jemu zawdzięczam stan moich włosów. Skupmy się terazna włosach, a nie na skórze głowy. Regularne nakładanie oleju na włosy sprawiło, że odżyły. Oczywiście polecam rozpocząć kurację od podcięcia włosów. Własnie po podcięciu zaczęłam regularnie nakładac olej. Po 3 miesiącach zauważyłam już efekty, a po 6 bylam w szoku. Przy regularnym olejowaniu włosy stają się odżywione. Dzięki temu pozbyłam się problemu wiecznie rozdwajających się końcówek. 

5.Jaki olej wybrać? O tym jak kupić dobry olej (taki który nie jest pozbawiony swoich własciwości) pisałam w tym wpisie.

6.Podsumowując, olej nakładany na skórę głowy i wlosy :

  • regeneruje (w opowiednim znaczeniu tego słowa)
  • odżywia
  • nadaje blasku
  • pomaga w leczeniu łupiezu
  • pomaga w ograniczeniu wypadania włosów
  • przyspiesza porost
  • ogranicza łamanie i rozdwajanie koncówek.

Lubicie olejować włosy ? :)

poniedziałek, 12 stycznia 2015

Natura Siberica seria Professional- szampon rokitnikowy do włosów osłabionych i zniszczonych


Cześć!
Dziś pokażę wam szampon z Natura Siberica ''proffesional''. Przyznam, że nie wiedziałam, że mają serię profesjonalną. Mam jeszcze odżywkę i jak porównałam skłay tych zwykłych i profesjonalnych, to te drugie maja po prostu więcej oblepiaczy. Wracając do tematu, zapraszam was na recenzję szamponu rokitnikowego.

SKŁAD:Aqua with infusions of: Abies Sibirica Needle Extract* (pichta syberyjska), Cetraria Nivalis Extract* (cladonia śnieżna), Argania Spinosa Kernel Oil* (marokański olej arganowy), Linum Usitatissimum (Linseed) Seed Oil* (olej lniany), Diplazium Sibiricum Extract* (paproć syberyjska), Pinus Pumila Needle Extract* (syberyjska sosna karłowa), Rosa Damascena Flower Extract* (arktyczna róża), Rubus Idaeus Seed Extract (arktyczna malina), Hippophae Rhamnoides Fruit Oil* (olej rokitnika ałtajskiego), Sodium Coco-Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Lauryl Glucoside, Panthenol, Coco-Glucoside , Glyceryl Oleate, Hydrolyzed Wheat Protein, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Retinyl Palmitate (witamina A), Tocopherol (witamina E), Biotin (witamina H), Hippophae Rhamnoidesamidopropyl Betaine, Benzyl Alcohol, Sodium Chloride, Benzoic Acid, Sorbic Acid, Citric Acid, Parfum.

DOSTĘPNOŚĆ/CENA: Lifetree/ 21,90




Przywykłam już do tego, że wschodnie kosmetyki mają długie składy. Jest to zazwyczaj woda z mieszanką wielu składników odżywczych i środków myjących. Skład tego szamponu jest ok. Jesli chodzi o jego delikatność (patrząc na skład) to nie należy ani do tych delikatnych, ani do tych bardzo mocnych. Niestety w praktyce dla mojej skóry głowy jest on zbyt delikatny, ale to jest kwestia absolutnie indywidualna. Ja mam problem z łupieżem, dlatego stosowanie delikatniejszych szamponów kończy się u mnie czymś nieprzyjemnym na skórze głowy. Moja siostra, która np. nie ma problemu z łupieżem była z niego zadowolona i u niej nie wywołał łupieżu. Reasumując : jeśli wasza skóra głowy jest skłonna do łupieżu to nie polecam, jeśli jednak nie macie z tym problemu to powinien się sprawdzić. Szampon radzi sobie ze zmyciem olejów i oczyszcza włosy. Jednak w przypdku nafty kosmetycznej musiałam myć nim włosy 2 razy. Kiedy nie mam czasu, albo kiedy zapomnę użyć odżywki ten szampon jest wystarczający, ponieważ włosy dobrze się po nim rozczesują i są delikatnie ujarzmione. Szampon ma dobrą konsystencję, dośc dobrze się pieni. Jego największym atutem jest zapach.Pachnie dokładnie tak jak rokitnikowy szampon z Planeta Organica, a mianowicie pachnie on landrynkami ! Odnoście jego nazwy ''do włosów znisczonych'' - pamiętajcie, że nie naprawi on włosów, ale może je ''okiełznać'', bo działa trochę jak szampony 2w1 (z ''odżywką''). Nie musicie się martwić, żewysuszy wasze włosy.Jak dla mnie jest on jednak zbyt delikatny dla mojej skóry głowy,która ostatnio wręcz uwielbia te mocniejsze szampony.

Pisałam wam,że pojechałam na zakupy (wyprzedaże) i wiecie co? Po całym dniu chodzenia..nic nie kupiłam :D

sobota, 10 stycznia 2015

WŁOSOWE POSTANOWIENIA NOWOROCZNE


Cześć !
Na wielu blogach pojawiły się postanowienia noworoczne. Ja jeszcze nie mam typowych planów osobistych, ale wiem już co chcę zmienić w pielęgnacji włosów. Jeśli jesteście ciekawe to serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi włosowymi planami na rok 2015.
  • Łupież/szampon- Wspominałam wam ostatnio, że po myciu włosów delikatnymi (szczególnie rosyjskimi) szamponami mam mega łupież. Nie wiem co się stało, bo kiedyś moja skóra głowy je lubiła.Chciałabym w tym roku znaleźć delikatny szampon, który nie wywoła łupieżu. Jeśli chodzi o zlikwidowanie łupieżu to wystarczy, że umyję włosy mocniejszym szamponem.
  • Wcierki- wiecie, że w 2014 praktycznie nie stosowałam wcierek do skóry głowy? Mam zamiar to zmienić i stosować je codziennie. Nawet nie przez cały rok, ale chociaż, przez 3 miesiące.
  • Wypadanie włosów- to główny punkt mojego noworocznego planu. Po keratynowym prostowaniu zestawem AP włosy strasznie wypadają (takiego efektu nie zauważyłam po AK). Chciałabym zrobić coś w stronę tego, aby przestały wypadać.
  • Dieta-to też w pewnym sescie włosowy plan.Dieta ogromnie wpływa na stan naszych włosówi skóry. Chciałabym,aby nie była to suplementacja, lecz zdrowsze odżywianie, dieta pełna witamin.
  • Podcinanie końcówek-w 2014r. cztery razy podcinałam włosy i wyszło im to na dobre. Teraz końcówki praktycznie się nie rozdwajają. W 2015 postaram się je podcinać co 3-4 miesiące.
  • Keratynowe prostowanie- już nigdy nie zrobię tego zabiegu zestawem AP. Chciałabym wrócić do zestawu Alpha Keratyna,bo składy są naprawdę dobre, ale niestety ten zestaw nie jest już chyba dostępny :(
  • Kosmetyki-chciałabym zużyć wszystko co mam i mieć tylko 1 szampon, 2 odżywki, 2 maski, olej, wcierkę i silikonowe serum.
  • Suszenie-postaram się suszyć włosy co 2 mycie. Teraz robię to po każdym myciu.
  • Prostowanie-postaram sięograniczyć ten zabieg do 1x w miesiącu.Teraz też nie robię tego często (max 2x na miesiąc),ale im mniej tym lepiej.
A jak wasze włosowe plany na ten rok? Kiedy to czytacie, ja zapewne już oglądam sklepowe wystawy ''SALE''. Mam nadzieję, że uda mi się coś złowić w dobrej cenie :)

czwartek, 8 stycznia 2015

PLAN PIELĘGANCJI/ WYPADANIE WŁOSÓW


Cześć !
Dzis przychodzę do was z trochę spóźnionym planem pielęgnacji na styczeń. ak wieciepo keratywnowym prostowaniu mam problem z wypadaącymi włosamy i własnie z tym chcę trochę powalczyć.



  • Szampon : Przy tak dużym wypadaniu włosów postanowiłam postawić na coś delikatnieszego, a mianowicie na szampon, który towarzyszył mi już w grudniu ''Natura Siberica, szampon rokitnikowy''. Włosy myję 2-3 razy w tygodniu. Raz na 2 tygodnie umyję je mocniejszym (moim ulubionym) szamponem insight.
  • Odżywka: tutaj również NaturaSiberica, odżywka rokitnikowa. W przyszłym tygodniu napiszę dla was recenzję, bo odżywka się już prawie kończy.Używam jej około 2 razy w tygodniu.
  • Maska: Oczywiście moja ulubiona avocado&honey z Organic Shop. Maska, która naprawdę działa !ejrecenzję możecie przeczytać tutaj. Nakładam ją 2x w tygodniu po myciu włosów na 20-30 minut lub na noc zamiast olejku.
  • Olej-Skoro już przy olejowaniu jesteśmy to w styczniu ma zamiar mi towarzyszyć ole monoi, o którym też niedługo przeczytacie. Olej nakładam na włosy minimum na 3h przed każdym myciem i kiedy tylko jest okazja-na całą noc.
  • Silikony-To również nieodłączny element pielęgnacji moich włosów. Nakładam silikonowe serum od połowy długości włosów po każdym myciu. Do ''silikonowania'' używam serum agadir argan oil.
  • Wcierka przeciw wypadaniu włosów- Mam kilka wcierek i postanowiłam zużyć Seboradin. Mam nadzzieję,że pomoże!
  • Sumplementy: Mam zamiar kupić jakieś tabletki, które pomogą mi zredukować wypadanie włosów.
A jak wasze styczniowe plany?

wtorek, 6 stycznia 2015

Włosowa aktualizacja


Cześć !
Dziś mam dla was włosową aktualizację. Moje włosy dzięki masce avocado&honey powoli dochodzą do siebie po keartynowym prostowaniu. Niestety od tego czasu mam problem z wypadaniem włosów, dlatego styczniowy plan pielęgnacji będzie się opierał głównie na pielęgnacji przeciw wypadaniu włosów.

A jak wasze włosy? Może macie coś sprawdzonego przeciw wypadaniu włosów? :>

niedziela, 4 stycznia 2015

OLEJ KOKOSOWY NIERAFINOWANY a RAFINOWANY/EKOLOGICZNY- JAKA JEST RÓŻNICA w działaniu?JAK JE ODRÓŻNIĆ?


Cześć !
Od jakiegoś czasu dostaje pytaniana temat tego jak rozpoznać czy olej jest rafinowany czy też nie.Wiem,że na większości olejkow jest to napisane, ale uwierzcie że producenci potrafią się złapać takich nazw, że nawet najlepszy znawca może mieć dylemat.Jak wiecie uwielbiam olej kokosowy.Jakiś czas temu poprosiłam siostrę, aby kupiła mi olej kokosowy (nierafinowany). Poszła do sklepu ze zdrową żywnością i powiedziała co chce. Przyniosła mi olej ekologiczny,co już dało mi coś do zrozumienia, zaczęłyśmy szukać na opakowaniu informacji o tym czy jest rafinowany inie znalazłyśmy. Problem rozwiązał się po otwarciu słoiczka, olej był rafinowany.

Jak odróżnic olej rafinowany od nierafinowanego?
  • Etykieta- to pierwsza droga do znalezienia takiej informacji. Jednak niestety są i takie, które nie mają tej informacji.
  • Nazwa- Jeśli olej jest ekologiczny lub ma w nazwie ''pure'' to jest on zwykle rafinowany.Jeśli szukacie oleju nierafinowanego to pod nzawą ''nierafinowany''lub ''tłoczony na zimno''
  • Zapach- Olej rafinowany jest pozbawiony zapachu.Olej nierafinowany przepięknie pachnie kokosem.
  • Konsystencja- Z reguły oba olejki mają stała konsystencję, która pod wpływem ciepła zamienia się w płynną, ale uwierzcie,miałam kiedyś olej kokosowy (nierafinowany), który sprzedawczyni zachwalała jako taki, który nie zmienia konsystencji (dziwna sprawa). Jednak rafinowany jest bardziej twardy i ciężej się go nabiera (mowa o stałej konsystencji)
  • Cena: Nierafnowany często jest droższy niż rafinowany.
Jaka jest różnica w działaniu ?

  • Działanie- przy regularnym stosowaniu zauważymy,że olej nierafinowany robi coś faktycznie z włosami, a rafinowany daje tylko efekty wizualne (sprawdziłam na swoich włosach). Olej rafinowany stosowałam przez pół roku na włosy i niestety nie zauważyłam poprawy ichkondycji. Później zrobiłam dłuższą przerwę i zamieniłam go na nierafinowany, któremu po 6 miesiącach stosowania moje włosy zawdzięczają lepszy wygląd i zmniejszoną ilość rozdwajających się koncówek. Dodatkowo olej kokosowy dobrzesobie radzi z 

Jaka jest różnica w produkcji tych olejków?Rafinowany produkuje się w wysokich temperaturach i często przy użyciu chemicznych rozpuszczalników, a nierafinowany przy niskich temperaturach.

Jaka jest różnica we właściwościach tych olejków? Olej rafinowany podczas produkcji w wyskich temperaturach traci sporo wartości. Olej nierafinowany ma ich ponoć około 80% więcej.

Jakie nierafinowane oleje kokosowe polecam? Osobiście uważam, że nie ma sensu wydawać 50zł na olej organiczny (bo płacimy certyfikat). Ja kupuję efavit (około 17zł) oraz zielony nurt (około 13zł).

Lubicie olej kokosowy?:)

piątek, 2 stycznia 2015

MASKA GODNA UWAGI- AVOCADO&HONEY ORGANIC SHOP


Cześć!
Wracam o was w nowy roku z recenzją maski, która pojawiła się w ulubieńcach, ale uważam że zasługuje na osobną recenzję, ponieważ jest to maska, która naprawdę działa i nie mówię tu tylko o efekcie wizualnym.

''Bogata w składniki odżywcze ekspresowa maseczka do włosów oparta na organicznym olejku awokado i miodzie, doskonale regeneruje włosy od cebulek aż po same końce. Wzmacnia ich strukturę, nadając im sprężystości, elastyczności i zdrowego wyglądu.''

Skład: Aqua with infusion of Organic Persea Gratissima (Avocado) Oil, Honey Extract, Cetearyl Alcohol, Behentrimonium Chloride, Cetyl Ether, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Hydrolyzed Keratin, Parfum, Benzyl Alcohol, Benzoic Acid, Sorbic Acid, Citric Acid.

Cena/Dostępność: 25,90/Lifetree


Maska jest zamknięta w prostym pojemniczku z prostym i wygodnym w użyciu otwarciem. Myślałam, że iey ja otworzę, poczuję mój ulubiony zapach miodu i pod względem zapachu trochę się zawiodłam, bo pachnie ona bardziej kwiatami niż miodem i zapach utrzymuje się na włosach (dla mnie jest trochę męczący), ale to jedyny minus jaki widzę w tej masce. Ma ona świetny skład, który mogłyście zobaczyć wyżej. Zawiera m.in. olej z avocado, który moje włosy bardzo lubią i oczywiście miód. Są to 2 główne sklaniki tej maski. Koncystencja jest bardzo dobra, gęsta. Wiele o niej czytałam i każda recenzja była pozytywna i każdy zauważył, że ta maska robi coś więcej, ja również doszłam o takiego wniosku. Ale zacznijmy o efektów wizualnych jakimi są np. genialne wygładzenie włosów, ta maska z wygładzaniem radzi sobie najlepiej z wszystkich jakie miałam. Oprócz tego włosy są miękkie w dotyku i nie są obciążone. Maskę używam również raz na jakiś czas zamiast olejowania na noc. Oprócz wizualnych efektów zauważyłam, że moje włosy odżyły i faktycznie są w lepszym stanie, ponieważ nawet kiey nie uzywam tej maski i myję włosy tylko szamponem, osiągam efekt praktycznie taki jak po masce. Pomogła ona wrócić moim włosom ''do siebie'' po keratynowym prostowaniu. Dodam jeszcze, że miałam wszystkie maski z  Organic Shop i ta zdecydowanie bije na głowę pozostałe.Gorąco polecam !

Miałyście? Lubicie? :)

wtorek, 30 grudnia 2014

WŁOSOWI ULUBIEŃCY ROKU/Jak przyspieszyc porost włosów? Jak zregenerować włosy balsamem?


Cześć !
Zapraszam was na ostatnią część ulubieńców roku, a mianowicie na włosowych ulubieńców. Nie jest tego wiele, ale są to zdecydowanie najlepsze kosmetyki jakich używałam w tym roku. Na zdjęciu brakuje tylko jednego świetnego balsamu, ale i o nim wspomnę.


Wybrałam kosmetyki które naprawdę działają, a nie tylko wizualnie :) (oprócz szamponu, wiadomo)

1.Seboradin, balsam regenerujący z żeń-szeniem- Bardzo dobrze wygładza włosy. Jest to świetny balsam, który naprawdę działa. Jest to jeden z niewielu kosmetyków, który naprawdę robi coś z włosami. Przy regularnym stosowaniu włosy są faktycznie wzmocnione i mniej się rozdwajają, są po prostu zdrowsze. Więc jeśli szukacie kosmetyku, który naprawdę zrobi coś z włosami to serdecznie polecam. Oczywiście przed rozpoczęciem kuracji pamiętajcie o podcięciu zniszczonych końcówek :)

2.Organic shop, maska honey&avocado- To kolejny kosmetyk, który działa naprawdę. Maska oprócz tego, że świetnie wygładza i zmiękcza włosy, daje efekty na dłużej. Po kilku uzyciach można zauważyć, że po umyciu włosów samym szamponem efekt jaki daje ta maska się ''utrzymuje'', włosy są po prostu ładniejsze. Maska ma świetny skład, więc myśle że to on się do tego przyzynił. Jest również dobra do używania jako maska na noc zamiast oleju.

3.Serum na porost włosów babuszki afagii- Jak przyspieszyć porost włosów? Serum babuszki to najlepszy sposób, pod warunkiem że użwyacie go codziennie. Włosy rosną jak szalone i już po 2-3 tygodniach zauważycie efekty.

4.Olej kokosowy, nierafinowany- Uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz kocham. Olej jest wszechstronny. Zmywam nim tusz do rzęs, nakładam na twarz, ciało i na włosy. Wcierany w skóre głowy pozbawia ją łupiezu i przyspiesza porost włosów. Uzywam go do olejowania włosów. Przy regularnym uzywaniu moje włosy stały się mocniejsze i bardziej odporne.

5.Szampon insight- To właśnie dzięki niemu przekonałam się do mocniejszych szamponów. Używam go podczas każdego mycia włosów i takie oczyszczenie ''robi im dobrze''. Włosy nie sa poplątane, są świeże i oczyszczone. To jedyny szampon po którym nie mam łupieżu.

A jak wasi włosowi ulubieńcy?

niedziela, 28 grudnia 2014

OLEJE ŚWIATA/Makadamia/Porównanie masełek


Cześć!
Jakiś czas temu zauważyłam na drogeryjnych półkach ''oleje świata''. Myślałam, że to kolejne kosmetyki nazywające się olejami i bazujce na parafinie i bardzo miło mnie zaskoczyły składy. Jesteście ciekawe jak jest z działaniem? Jeden z tych kosmetyków mnie zawiódł i właśnie od niego zaczniemy.

Olejek 'makadamia'- Producent zaleca, aby stosować ten olejek do pielęgnacji włosów, ciała i twarzy. Patrząc na skład przekonacie się, iż nie jest to olejek makadamia lecz kilka różnych olejków z jego dodatkiem. Olejek bardzo szybko się wchłania.Zachwycił mnie również jego zapach, ponieważ pachnie on jak perfumy, szkoda że nie utrzymuje się na ciele. Jednak jest to równiez minus, ponieważ ze względu na intensywny zapach nie nałożyłam go na twarz. Zatem mogę wam powiedzieć jak działa na włosy i ciało. Jeśli chodzi o włosy to ''szału nie ma'' po prostu je natłuszcza, a po umyciu szamponem są takie jak zawsze, więc w przypadku moich włosów kompletnie się nie sprawdził. Spodobał mi się jako olejek do ciała. Szybko się wchłania i pięknie pachnie, skóra staje się bardzo miękka i gładka, ale niestety efekt utrzymuje się krótko.Kolejna sprawa to wydajność.Ja używalam go głównie do ciała i znika bardzo szybko. 


Przejdźmy do bardziej przyjemnych rzeczy, a mianowicie do masełek, którew przeciwieństwie do olejku mnie urzekły. Mam 3 wersje tych balsamów : pomarańczowe, oliwkowe i kokosowe. Postaram się ułatwić wam wybór i porównam je :

SKŁADY - 2 z tych masełek mają bardzo podbne składy, a mowa o oliwkowym i pomarańczowym. Bazują one na lanolinie, więc wielki plus. Na drugim miejscu wazelina, dalej masło karite, a później parafina itp. Olejki znajdziemy w drugiej części składu. Natomiast jeśli chodzi o balsam kokosowy to skład jest zdecydowanie krótszy, bazuje on na maśle karite, na drugim miejscu znajdziemy wazeline, później lanoline i olej kokosowy. Myślę, że jak na takie masełka wszystkie składy są ok i nie mam pod tym względem faworyta.

 ZAPACH- Ja uwielbiam wszystko co kokosowe i własnie zapach balsamu kokosowego urzekł mnie nabardziej, ponieważ pachnie po prostu olejkiem kokosowym. Na drugim miejscu pod względem zapachu jest balsam pomarańczowy, ponieważ pachnie on jak pomarańcze :) Na trzecim zapach balsamu oliwkowego, ktory kompletnie mnie nie urzekł. Przypomina zapach oliwy z oliwek.

 DZIAŁANIE- Balsam kokosowy świetnie się nadaje do pielęgnacji ust. Nawilża, wygładza i chroni np. przed opryszczką (olej kokosowy zapobiega jej powstawaniu). Więc jeśli szukacie dobrego balsamu to polecam własnie ten. 2 pozostałe masełka nie zdają egzaminu jeśli chodzi o pielęgancję ust, ponieważ są zdecydowanie zbyt tłuste i ciężke (lanolina), bardzo się kleją i nie pozostawiają przyjemnego uczucia jak np. balsam kokosowy. Jednak jesli macie suche miejsca to oba balsamy świetnie się sprawdzą, ponieważ bazują na lanolinie. Moim zdaniem oba działają tak samo, więc pozostaje tylko kwestia gustu zapachu.

Miałyście te masełka? Lubicie? A może miałyście ten olejek lub inny? Też się u was nie sprawdził? :>

piątek, 26 grudnia 2014

wyniki konkursu- ulubieńcy roku cz.II twarz&ciało


Cześć !
Wiem, że wyniki miały pojawić się wczoraj, ale nie miałam kiedy wpisać takiej ilości zgłoszeń do maszyny losującej, ale dziś rano to zrobiłam i mam prezent dla jednej z Was. Przy okazji pokażę wam drugą część ulubieńców roku. Będą to kosmetyki do ciała i do twarzy.

Do konkursu zgłosiło się ponad 180 osób-bardzo dziękuję za tak liczny udział. Niestety maszyna mogła wylosować tylko jedną osobę, a jest nią :  Dobiezka/Marta   Gratuluję i proszę Cię o podesłanie danych do wysyłki na fanpage sklepu Lifetree.


Teraz czas na ulubieńców roku cz.II ''twarz&ciało''. Jak widzicie nie jest tego wiele, ale są to kosmetyki, które sprawdziły się u mnie w 100%. Większość z nich to już moje 2 opakowania.
  • Planeta Organica, olejek marakuja- Ma bardzo wygodne opakowanie z pipetką (która nie sprawdza się np. przy olejku monoi). Zapach nie jest drażniący, konsystencja olejku. Świetnie się rozprowadza i bardzo szybko wchłania. Stosuję go każdego dnia do pielęgnacji twarzy, szyi i dekoltu i ani razu mnie nie zapchał. Pzostawia na skórze bardzo delikatna powłokę. Twarz jest przez długi czas gładka i miękka w dotyku. Świetnie sprawdza się równiez na suche skórki. Jest bogaty w witaminy. Za jakiś czas zrobię wam porównanie 2 olejków z PO.
  • Sylveco, arnikowe mleczko oczyszczajace do twarzy- to już moje drugie opakowanie, dlatego jest jeszcze pełne. Jak nigdy nie lubiłam mleczek tak arnikowe uwielbiam i już nawet mi nie przeszkadza, że jest to mleczko. Ma świetny skład ! Używam go do demakijażu oczu i mycia twarzy. Wystarczy jedna pompka na zmycie tuszu do rzęs. Radzi sobie nawet z tymi wodoodpornymi, nawet z grubymi warstwami. Nie trzeba pocierać oczu, wystarczy przyłożyć wacik i chwilkę poczekać. Do mycia twarzy sprawdza się równie dobrze. Zwilżam twarz wodą, nakładam mleczko i myję. Mleczko nie wysusza, wręcz przeciwnie. Jest to z pewnością najlepszy kosmetyk jaki miałam do pielęgnacji twarzy.
  • Garnier neo- U jednych się sprawdza u innych nie, ale tak to jest z antyperspirantami. U mnie sprawdził się najlepiej ze wszystkich. Delikatnie pachnie, ma wygodny apikator (choć pod koniec uzywania ciężko wydobywa się kosmetyk). Jest to antyperspirant w kremie, który po nałożeniu wysycha. Nie brudzi ubrań i pozwala zachować świeżość przez cały dzień.
  • Sylveco, oczyszczający peeling do twarzy- Kupiłam go na promocji razem z kremem brzozowym (w zestawie 25zł), więc myślę że cena jak za 2 kosmetyki jest ok. Peeling bazuje na korundzie, który uwielbiam nawet solo. Bardzo dobrze sobie radzi, twarz jest odświeżona i dobrze oczyszczona. Przy regularnym stosowaniu deliaktnie rozjaśnia przebarwienia.
  • Soraya, malinowa obsesja, żel pod prysznic- uwielbiam go za kremową konsystencję i obłędny zapach, który bardzo długo utrzymuje się na ciele.
A co się znalazło w waszych ulubieńcach roku ? 

poniedziałek, 22 grudnia 2014

ALFAPARF- KERATYNOWE PROSTOWANIE-EFEKTY


Cześć !
Dziś chciałam wam pokazać jaki efekt na moich włosach dało ''keratynowe prostowanie'' zestawem Alfaparf. Moje wrażenia :
  • Wykonywanie zabiegu : Umyłam włsoy szamponem, wysuszylam, nałożyłam ''płyn'', pozostawiłam na włosach przez 20 minut i znowu je wysuszylam. Były strasznie klejące. Następnie prostowałam je prostowanicą. Po wyprostowaniu umyłam i nałożyłam maskę. Pdczas zabiegu czułam bardo duszący zapach.
  • Efekt :  Przyznam, że bardziej podbał mi się zabieg Alpha-Keratyna. Po tym, który robiłam teraz efekt nie jest tak spektakularny, a włosy są tylko wygładzone. Dodatkowo ten zabieg bardzo zniszczyl mi koncówki, czego nie zauważyłam po zabiegu alpha-keratyna.
  • Czy zabieg zmienił kolor? Na początku bardzo się wystraszyłam, bo moje włosy byly  jasniejsze niż przed zabiegiem, ale po następnym myciu ''wróciły do swojego koloru''. Kolor zdjęć 2 i3 jest wynikiem jasnego światła, w rzeczywistości moje włosy mają taki kolor jak na pierwszym zdjęciu.
  1. Przed zabiegiem
  2. Pozabiegu
  3. Po pierwszym myciu od zabiegu

Robiłyście tego typu zabieg? Zapraszam was jeszcze do konkursu, w którym możecie wygrać rokitnikowy zestaw do pielęgancji włosów : Szampon, balsam i maskę, bez  pytan, KLIK :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...